Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Pandemie?! Nu și în tramvai...

pandemie_tramvai.jpg

Tramvaiul 41, scena unor conflicte între călători, din cauza măștii obligatorii (Foto: RFI/Cosmin Ruscior)
Tramvaiul 41, scena unor conflicte între călători, din cauza măștii obligatorii (Foto: RFI/Cosmin Ruscior)
Urc în tramvaiul 41. La prima stație, buluc. Lângă mine, două tinere fără mască, una în stânga, alta în dreapta.

Zic hai să nu caut scandal. Mă mut câțiva metri mai în față. Acolo, ce să vezi, nimeresc lângă trei femei cu masca sub nas sau pe bărbie.

Zic nu-i nimic, mă mut cu fața pe partea cealaltă a tramvaiului. Acolo nimeresc lângă trei bărbați, toți cu masca sub nas.

Îmi zic : ce s-ar mai putea întâmpla?

La următoarea stație, în tramvaiul plin ochi se aude o femeie care urlă: Ajutați-mă și pe mine, maică, un leu, vă rog frumos, să vă ajute bunul Dumnezeu! O bătrână cerșește, cu masca pe gușă, în timp ce urlă din toată gura și se plimbă prin tot tramvaiul, frecându-se de zecile de călători.

 

Mă duc la supermarket. Oamenii stau la coadă răbdători, cu masca pe față. La un moment dat, intră în magazin un individ masiv, cu o mână în buzunarul pantalonilor de trening. Fără mască. O angajată îi cere politicos să-și pună o mască de protecție. Bărbatul îi răspunde pe un ton aproape poruncitor: ”Dați-mi o mască!”. Femeia se conformează și deschide o casă de marcat special pentru individul în trening, care evită astfel să stea la coadă. Acesta profită de ocazie ca să-și cumpere și un pachet de țigări. Plătește și iese pe ușă cu aceeași dezinvoltură cu care a intrat, fără să-și pună nici o secundă masca la gură și la nas. Ceilalți clienți ai magazinului, cu masca purtată corespunzător, asistă siderați la întreaga scenă. Deci omul și-a luat și țigări, nu a stat deloc la coadă și nu a purtat nici mască.

 

Același supermarket, altă zi. Îmi vine rândul să plătesc la casă, când în magazin, sub privirile îngăduitoare ale paznicului, intră un bărbat fără mască. Îi atrag atenția paznicului. Îmi răspunde cu un zâmbet tâmp că domnul a intrat doar ca să o ajute pe soția lui să pună produsele în plase, că doamna are o mână în ghips! Zic: ”Păi și nu poate să-și pună o mască și dup-aia s-o ajute?!”. Paznicul îmi răspunde pe un ton menit să mă asigure că totul e în regulă: ”Nuuu, că eu îl cunosc pe domnul”. Aha, deci dacă-l cunoaște, înseamnă că omul poate să intre în magazin fără mască... După care îmi atrag privirile amenințătoare ale soțului fără mască și câteva înjurături ale ”doamnei” cu mâna-n ghips: ”Lasă-l, bă, nu vezi că-i prost?”. Așa e, sunt. Prostul cu mască...

 

Citiți și:

 

Scandal în tramvaiul 41: ”N-ai mască? Ia, dă-te jos! Eu port masca 24 de ore”

 

Ordonanțele militare nasc confuzii. Polițist: ”N-aveți voie să ieșiți în familie din casă, vă spunem noi”