Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


#PandoraPapers: Zeci de milioane de dolari au ajuns pe conturile familiei Plahotniuc din Elveția și Letonia

plahotniuc_pandorapapers.jpg

Sursa imaginii: 
Rise Moldova

Zeci de milioane de dolari au ajuns pe conturile familiei fostului lider democrat de la Chișinău, Vlad Plahotniuc, din Elveția și Letonia. Documentele confidențiale din #PandoraPapers arată întreg lanțul de firme-clonă al Trustului OTIV, dezvăluie milioanele care s-au oprit pe conturile familiei Plahotniuc din Elveția și Letonia, prezintă rolurile din trust și cine l-a păzit în toată aventura sa prin paradisuri fiscale. Plahotniuc ar deține în acest trust active în valoare de 180 de milioane de dolari, scrie Rise Moldova.

Nota de plată pentru oligarhul Vladimir Plahotniuc: 60.000 de euro, anual. Cu acești bani ar fi putut să-și înregistreze peste 20 de companii offshore, în jurisdicții diferite. El însă a ales să-i transfere pentru o singură organizație. OTIV Trust – se numește societate paravan înființată în Noua Zeelandă pentru care oligarhul a scos din buzunar, de-a lungul anilor, sute de mii de euro ca să ascundă zeci de milioane, scriu jurnaliștii de la Rise Moldova. ”Banii nu au fost singurul motiv pentru care Plahotniuc și-a construit buncărul din sud-vestul Oceanului Pacific. A vrut să stea în spatele cortinei, înconjurat de bodyguarzi financiari. Trustul i-a oferit această protecție, temporar”, susțin jurnaliștii moldoveni.

Trustul OTIV a fost creat în Noua Zeelandă pe 22 noiembrie 2011 de către grupul Asiaciti Trust, o fabrică internațională de companii offshore. 

Asiaciti Trust anunța pe pagina oficială că: „Pentru rezidenții anumitor țări, trusturile internaționale pot reduce la minimum taxele pe proprietate și impozitele pe venit. Cu toate acestea, ele sunt mai utile în reglementarea succesiunii la averea familiei și pentru protejarea activelor de o mare varietate de riscuri, oferă intimitate și confidențialitate sporită”.

Trustul OTIV are o structură de funcționare diferită decât cea a unei companii tradiționale. Societatea OTIV a fost proiectată astfel: Fondatorul trustului (the Settlor) – Vladimir Plahotniuc. El este patronul sau bossul organizației. De regulă, preferă să acționeze din umbră, iar în tranzacții îi implică pe interpuși și persoanele sale de încredere. La acel moment, Plahotniuc era deputat și prim-vicepreședintele Parlamentului. ”Ne-am uitat în declarația de avere pentru 2011, semnată pe propria răspundere, și nu am găsit nicio mențiune despre afacerea din Noua Zeelandă. La fel a acționat și în următorii ani. Nimic despre Noua Zeelandă, chiar dacă legea îl obliga să declare tot ce are”, precizează Rise Moldova.

Administratorii trustului (the Trustees) – Primul a fost AsiaTrust New Zealand Limited (împreună cu Asiaciti Trust New Zealand Limited). 

Această fabrică de companii offshore se ocupă de administrarea trustului în beneficiul fondatorului și al familiei sale, inclusiv duce evidența activelor și gestionează conturile bancare ale trustului.

Al doilea administrator de trust – au devenit avocații ciprioți de la C.Argyrou & Associates (Trustees) Ltd. Fondul inițial al trustului – 100 de euro. Aceștia sunt primii bani ai organizației transferați de fondator pentru a constitui capital social al trustului. Beneficiarii (The beneficiaries) – Oxana Childescu (fosta soție a lui Vladimir Plahotniuc) Timofei și Inochentie Plahotniuc (cei doi copii ai lui). Ei beneficiază direct de banii trustului. Iar depozitarul final – Andrei Plahotniuc, fratele lui Vladimir Plahotniuc. Are mai multe roluri, însă unul important se referă la faptul că, dacă trustul își întrerupe activitatea, administratorul trustului poate să transmită banii rămași către depozitarul final.

Crearea trustului OTIV l-a costat pe Plahotniuc 15 mii de euro, iar plata anuală de administrare a fost de la bun început de 60 de mii de euro.

Rise Moldova mai scrie că în iunie 2017, Plahotniuc își aduce Trustul OTIV mai aproape de casă. Astfel, cea mai importantă organizație a lui este transferată din Noua Zeelandă în Cipru, fiind lăsată pe mâinile avocaților ciprioți de la C.Argyrou & Associates (Trustees) Ltd. ”Mutarea de pe o insulă pe alta a presupus și un transfer de documente originale și extrase din arhiva Trustului OTIV. Astfel, curierii internaționali au adus din sud-vestul Oceanului Pacific în Cipru peste 40 de acte, printre care se regăsesc un set de documente cu firmele din Olanda – ale holdingului OTIV Prime, și un set cu extrase ale firmelor din Moldova”.

Totodată, RISE Moldova a analizat rapoartele financiare ale Trustului OTIV pentru 2012-2015 și a urmărit cele mai mari tranzacții financiare. Astfel, potrivit raportului anual „OTIV Trust” pentru 2012, trustul avea în primii ani de viață investiții de 127,7 milioane de dolari. În următorul raport anual din 31 martie 2014, OTIV Trust înregistra pentru 2013 un venit de 35,5 milioane de dolari. O sumă asemănătoare, în perioada 2013-2014, a fost transferată Oxanei Childescu, fosta soție a lui Plahotniuc. Conform unui raport ulterior, din 31 martie 2015, trustul raporta pentru 2014 un venit mai mic – 3,9 milioane de dolari.

Să spunem că, fostul lider democrat, Vlad Plahotniuc, a fugit din țară în iunie 2019, la scurt timp după schimbarea puterii de la Chișinău, iar în prezent nu se știe cu exactitate unde se află. Procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a declarat luni că Plahotniuc s-ar afla în Turcia. Dar nu poate oferi mai multe detalii.

Amintim că, la 29 octombrie 2019, Procuratura Anticorupție a anunțat că ex-liderul Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc este dat în căutare internațională și interstatală. Plahotniuc nu s-a prezentat în fața procurorilor atunci când a fost citat. Politicianul este suspectat într-un dosar penal pentru spălare de bani în proporții deosebit de mari. Procurorii au cerut și mandat de arestare pe numele fostului lider democrat.   

 
Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre dezvăluirile #PandoraPapers legate de mln de dolari care au ajuns pe conturile familiei Plahotniuc din Elveția și Letonia