Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


UNOPA: Suspendarea internărilor care nu reprezintă urgențe este un dezastru pentru pacienții cronici

unopa_suspendare_internari_dezastru_pacienti_cronici.jpg

Internările sunt suspendate timp de o lună, cu excepția urgențelor (Foto: pixabay)
Internările sunt suspendate timp de o lună, cu excepția urgențelor (Foto: pixabay)

Decizia autorităților de a suspenda timp de o lună internările care nu reprezintă urgențe este un dezastru pentru pacienții cu afecțiuni cronice. Iată ce spune la RFI directorul executiv al Uniunii Naționale a Organizațiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA), Iulian Petre.

Şeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a anunţat un ordin prin care toate internările în spital vor fi suspendate timp de 30 de zile, pe fondul pandemiei Covid-19.

Excepție vor face urgenţele, femeile însărcinate, pacienţii oncologici sau cei care trebuie să facă dializă.

Iulian Petre explică la RFI cum îi afectează decizia pe pacienții cu HIV: ”În primul rând, legal vorbind, este total discriminatorie, pacienții nu-și doresc să apară astfel de discriminări între tipurile de pacienți. Măsura în sine e dezastru pentru pacienții cronici, în general”.

Directorul executiv al UNOPA precizează că nu tratamentul pentru HIV este problema, ci eventuala îmbolnăvire a pacienților, pe fondul imunității scăzute: ”Tratamentul se ia acasă, cât de cât funcționează alocarea tratamentului și pacienții îl primesc de la spital și-l iau acasă. Problema apare atunci când tratamentul nu funcționează sau când pe imunitatea scăzută se instalează o altă boală, infecție oportunistă. Atunci au nevoie de investigații, imediat, în momentul ăla, chiar dacă nu e urgență majoră, cum se așteaptă domnul Arafat, nu moare în ziua aia sau a doua zi, dar moare peste o lună, pentru că infecția aia se răspândește și peste alte câteva zile medicii nu mai au ce să-i facă acelui pacient, pentru că nu mai au instrumente să lupte cu ce s-a întâmplat în organismul lui”.

 
Iulian Petre, despre suspendarea internărilor care nu reprezintă urgențe