Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


COVID-19 România | Cele mai multe cazuri noi și decese, la persoane nevaccinate

coronavirus-4939242_1920.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Aproape 15.000 de noi cazuri de COVID-19 și 331 de decese, printre care un bebeluș cu probleme de sănătate și doi adolescenți nevaccinați, s-au înregistrat în ultima zi în România. Peste 14.500 de pacienți sunt internați, 1.513 fiind la Terapie Intensivă. Pentru a doua zi la rând,  în spitale nu mai există niciun loc liber la terapie intensivă pentru pacienții cu COVID-19, conform ultimelor date furnizate de autorități. 

“În contextul infecției cu varianta Delta, riscul de spitalizare este de cel puțin două ori mai mare.”, a declarat miercuri Valeriu Gheorghiță, coodonatorul campaniei naționale de vaccinare anticoronavirus, care a anunțat că persoanele cu răspuns imun scăzut vor avea nevoie de o a ptra doză de ser. “Nu avem cum să depăşim acest val patru cu pierderi mici, dacă nu ne vom vaccina”, a mai spus medicul. 

5.672.234 de români sunt vaccinați anticoronavirus cu schemă completă, în timp ce aproape 260.000 au primit deja doza booster. Peste 55 de mii de români au fost vaccinati in ultimele 24 de ore,  o cifra care ramane constanta in raport cu zilele trecute. peste 30 de mii au primit doza 3 de ser. 
Mai mult de jumătate din populaţia de peste 12 ani din Bucureşti este vaccinată, a anunțat miercuri preşedintele Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea medicul  Valeriu Gheorghiţă. Capitala este pe primul loc în topul vaccinării, urmată de județele Cluj și Sibiu.

Din cauza cererii în creştere pentru vaccinare, 88 din cele 246 de centre de vaccinare care aveau activitatea suspendată temporar şi-au reluat activitatea, ceea ce înseamnă că 35,7% din centrele care au avut activitatea suspendată şi-au reluat programul de lucru, a mai menționat medicul militar.

Cele mai multe cazuri noi și decese, la nevaccinați

În ultima săptămână, 73,7% din cazurile noi de covid 19 și 92,6% din decese au fost la persoane nevaccinate, conform Institutului Național de Sănătate Publică.  Peste 31% din totalul cazurilor s-au înregistrat în București, Timiș, Iași, Ilfov si Prahova.
Riscul de spitalizare este de cel puțin două ori mai mare în cazul variantei Delta, a declarat miercuri Valeriu Gheorghiță, coodonatorul campaniei naționale de vaccinare anticoronavirus. Tot mai multe persoane vulnerabile se infectează cu virusul SARS-CoV-2 și ajung la spital în stare gravă, a anunțat miercuri medicul Valeriu Gheorghiță, președintele Comitetului Național de Coordonare a vaccinării. Dr. Valeriu Gheorghiță spune că nu sunt informații cum că aglomerarea spitalelor ar avea legătură cu numărul mare de decese.

„Este greu de spus la acest moment. Nu am aceste date, dar au legătură cu faptul că mult prea multe persoane vulnerabile se infectează, sunt nevaccinate și ajung la spital și evoluția bolii, din păcate, este una mult mai agresivă la aceste categorii de persoane”, a spus col. dr. Valeriu Gheorghiță.
Acesta a spus că sunt date științifice care spun că în contextul infecției cu varianta Delta, riscul de spitalizare este de cel puțin două ori mai mare. Persoanele cu răspuns imun scăzut vor face prima schemă de vaccinare anticoronavirus cu trei doze, urmând ca după cel puțin 6 luni să facă și a patra doză de vaccin anti-COVID, a anunțat joi preşedintele Comitetului Naţional de Vaccinare, Valeriu Gheorghiţă.