Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Drama muzicienilor din Afganistan. Evacuați în secret de teama talibanilor

afganistan_muzica.png

Ahmad Naser Sarmast, directorul și fondatorul Institutului Național de Muzică din Kabul, a organizat, din exil, o operațiune de evacuare din țară a studenților săi, aflați în pericol de la venirea la putere a talibanilor
Sursa imaginii: 
AFP via rfi.fr

De la revenirea la putere a talibanilor, la Institutul Național de Muzică din Kabul activitatea artistică și pedagogică practic a încetat. Prin campus circulă vehicule militare iar în sălile de curs au fost amenajate dormitoare pentru ”luptători”... Directorul și fondatorul Institutului, care acum trăiește în exil, la Melbourne, în Australia, a organizat în mare secret o operațiune de evacuare a studenților muzicieni, aflați în prezent în mare pericol.

Potrivit rfi.fr, 101 tineri muzicieni afgani au ajuns luni, 4 octombrie a.c. în siguranță pe aeroportul din Doha, cu un avion pus la dispoziție de autoritățile din Quatar, dar 124 de membri ai Institutului au rămas încă la Kabul, explică profesorul Ahmad Naser Sarmast.

”A fost foarte dureros și foarte stresant... Mulți copii plecaseră din Kabul, la părinți, pentru că nu mai aveau bani, așa că mai întâi a trebuit să ne asigurăm că vor fi la aeroport la ora stabilită... Apoi am avut emoții cu vizele, unii nu aveau decât pașapoarte temporare iar talibanii interzic plecarea din țară cu pașapoarte temporare... Majoritatea sunt fete, din orchestra Zohra... Când am primit vestea că au ajuns cu bine am plâns... Am salvat 101 de vieți, 101 vise, 101 libertăți”, povestește directorul Institutului.

Studente al Institutului Național de Muzică din Afganistan în concert, 2018. Foto: AFP

Copiii muzicieni urmează să plece din Doha către țări din Europa, dar nu au reușit să ia cu ei instrumentele, care ar fi atras atenția autorităților. Viorile, trompetele, saxofoanele au rămas ascunse la Kabul...

”Eu le-am spus să nu cumva să ia cu ei instrumentele, pentru că viețile lor ar fi fost în și mai mare pericol, iar instrumentele oricum ar fi fost confiscate și distruse... A fost foarte trist și dureros, dar poate că undeva rămâne o speranță că într-o zi vom putea reveni și regăsi instrumentele ascunse...”, mai spune profesorul.

Politica talibanilor în privința muzicii și muzicienilor nu este încă foarte clară. Biblioteca și dotările Institutului se pare că au rămas intacte dar ce se știe sigur este că studenții nu mai au voie să participe la cursuri iar în sălile de clasă au fost amenajate dormitoare pentru luptătorii talibani.

”Acum când vă vorbesc Institutul este sub ocupație. Nu se poate spune altfel. Echipa mea are interdicție de a intra acolo pentru activitățile obișnuite, studenții nu pot învăța, luptători înarmați circulă incontinuu pe culoarele acestei instituții de cultură, zeci de vehicule militare circulă încoace și încolo prin campusul, care pe vremuri era cunoscut ca cel mai fericit loc din Afganistan”, povestește profesorul.

Spune că lucrează zi și noapte pentru a-i evacua, tot în secret, și pe cei 124 de studenți rămași în Kabul...