Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Prof. Răzvan Cherecheș, despre eșecul campaniei de vaccinare: Președintele și premierul au indus un sentiment de falsă siguranță

vaccinare.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook/ Ro Vaccinare

"România are în acest moment 30% din persoane vaccinate. Cu cât te apropii de procentul necesar pentru imunitatea de grup protecția crește, dar crește exponențial. La 30% nu contează. La 50% contribuie ușor și abia de la 60% în sus începe să se vadă faptul că sunt persoane vaccinate. La ce procentaj de vaccinare avem, inclusiv în București unde s-a depășit 50%, virusul trece prin populație extrem de ușor. Faptul că una din zece persoane vaccinate se poate infecta, asta automat va duce și la creșterea numărului de persoane vaccinate infectate. Însă, o persoană vaccinată, infectată, va avea simptome mai ușoare decât una nevaccinată, perioada în care e contagioasă scade de la 10 la 5 zile, iar recuperarea este mai rapidă. ", spune la RFI, Răzvan Cherechel, profesor de Sănătate Publică la  Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj Napoca.

Prof. Răzvan Cherecheș: Vaccinul conține informație genetică care învață sistemul imunitar să sintetizeze proteină țepușă și să dezvolte anticorpi contra lor. După ce sistemul a învățat să producă anticorpi, produce un număr mare de anticorpi care pe urmă, în timp încep să scadă. Nu are sens să mențină anticorpi activi circulanți atât timp cât nu există o expunere. În momentul în care o persoană vaccinată e expusă la virus, virusul intră în organism, începe să se multiplice și sistemul imunitar se activează. Pentru marea majoritate a celor vaccinați, undeva în jur de 90%, sistemul imunitar reacționează prompt, la timp și distruge virusurile. Pentru restul sistemul imunitar e mai lent. Nu produce anticorpi în ritmul în care virusul se multiplică. Aceste persoane pot să dezvolte simptome ușoare sau moderate. Se vindecă și mai repede. Iar perioada în care pot să infecteze pe alții e undeva la 5 zile, în comparație cu 10 zile la o persoană nevaccinată sau infectată. O persoană vaccinată se poate infecta, dar numai una din 10. Și dacă s-a infectat perioada în care îi poate infecta pe alții e de două ori mai mică decât la o persoană nevaccinată. Și simptomele sunt mai ușoare și boala trece mai repede.

Reporter: Sunt mai puțin contagioși cei vaccinați?

Prof. Răzvan Cherecheș: În cele cinci zile și o persoană vaccinată și o persoană nevaccinată sunt la fel de contagioase. Numărul de virusul la tulpina delta e atât de mare încât nu apare o diferență. La o persoană infectată cu tulpina delta numărul de virusuri e cam de 1.000 de ori mai mare decât la o persoană infectată cu tulpina alfa, de exemplu. Cât timp o persoană este infectată și infecțioasă, chiar dacă e vaccinată sau nevaccinată e la fel de infecțioasă. Ăsta este și motivul pentru care și persoanele vaccinate trebuie să continue să poarte mască.

Rep: Organizația Mondială a Sănătății spunea recent că atunci când virusul se răspândește într-un ritm alert, expunerea este mai mare inclusiv la persoanele care sunt vaccinate. Se află România în această situație? Se poate explica astfel și infectarea vaccinaților?

Prof. Răzvan Cherecheș: România are în momentul ăsta 30% din persoane vaccinate. Virusul fiind extrem de infecțios se răspândește în populație cu o viteză extrem mare. Acești 30% sunt foarte departe de imunitatea de grup. Virusul fiind așa de infecțios realmente nu contează acești 30% la nivel de răspândire. Cu cât te apropii de procentul necesar pentru imunitatea de grup protecția crește, dar crește exponențial. La 30% nu contează. La 50% contribuie ușor. De la 60% în sus începe să se vadă faptul că sunt persoane vaccinate. La ce procentaj avem noi în România, inclusiv în București unde s-a depășit 50%, virusul trece prin populație extrem de ușor. Faptul că una din zece persoane vaccinate se poate infecta, asta automat va duce și la creșterea numărului de persoane vaccinate infectate.

Rep: Domnule profesor, aproape 50% din populație neagă că este pandemie. Sau acceptă că este pandemie, dar nu este mai mult de o răceală. Care este diferența dintre a avea o răceală, o gripă și a ajunge la Terapie Intensivă cu plămânii distruși de SARS-CoV-2?

Prof. Răzvan Cherecheș: Nu este deloc o răceală. Ăsta este un zvon care nu se bazează pe nimic. 3% din populație are risc major de deces în caz de infecție. Dincolo de cei 3%, avem un procent semnificativ de persoane care atunci când dezvoltă simptome, simptomele sunt extrem de neplăcute. Când s-a stabilit catalogarea în simptome ușoare, moderate și severe, se referă la simptome ușoare la o infecție acută. Acele simptome au fost comparate cu cazurile severe care aveau nevoie de oxigen, care au intrat pe terapie intensivă. Simptome ușoare nu înseamnă că îți tragi  nasul de două ori și ești ok. Înseamnă că în continuare disconfortul e major și poate să apară riscul de sindrom covid lung, în care simptomele pot să rămână și să apară, să dispară pentru următoarele luni. Sunt persoane care și-au pierdut simțul gustului și mirosului pentru luni de zile. Unora nu le-a revenit sau le-a revenit cu modificări. Sunt alte persoane care și-au pierdut auzul într-o ureche sau aud un țiuit continuu. A fost nevoie de operație ca să se rezolve situația. Există sechele pe termen lung.

Rep: Am văzut pe pagina dumneavoastră de Facebook că ați postat definiția sindromului covid lung, definiție decisă de Organizația Mondială a Sănătății. Este o listă impresionantă de simptome.

Prof. Răzvan Cherecheș: Așa este. Lista de simptome care pot să apară în sindromul covid lung este foarte lungă și durează luni de zile. Variază de la simptome gastrointestinale, dureri articulare, dureri musculare, spasme, senzația de ceață pe creier. Asta apare foarte des. Oamenii simt că numai pot să gândească, numai știu încotro să se ducă. E o oboseală în care nu te poți ridica din pat, depresie. E o listă extrem de lungă. Partea cea mai complicată este că nu știm de ce unii nu au simptome timp de luni de zile. Până în acest moment nu avem un tratament. E clar că e un sindrom post viral, dar nu avem un tratament clar în acest moment. Să te expui la așa ceva numai ca să te imunizezi natural e inconștiență curată.

Rep: Medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, a făcut încă un apel la imunizare. A mai spus, de asemenea, că în acest moment România este în scenariul în care era Italia în primele luni ale pandemiei. Dacă oamenii se vaccinează acum, în cât timp vor avea anticorpi ?

Prof. Răzvan Cherecheș: Dacă încep în momentul ăsta să se vaccineze, va dura, două, trei luni până când ajung în punctul în care vor fi protejați. Dar nu trebuie să ne facem iluzii că această infecție pleacă undeva. Chiar dacă acum suntem în plin val, măsurile luate de autorități sunt anemice. Nu vor avea un efect imediat. Va dura luni de zile. Aceasta va fi situația toată iarna și primăvara, prin mai, vor începe să se relaxeze din nou măsurile. Rata de infectare va începe să scadă pentru că vremea se va încălzi și vom ieși afară din casă. E mai bine să te protejezi acum decât să aștepți să treacă boala prin populație. În ceea ce privește eșecul campaniei de vaccinare, acesta este rezultatul măsurilor politice proaste luate de către președinte și de către prim ministru, care, peste vară, în loc să prioritizeze sănătatea populației și să comunice în mod adecvat cu populația, au comunicat într-un mod triumfalist și fals, spunând că avem sub control epidemia. Au indus un sentiment de falsă siguranță. 

 
Prof. Răzvan Cherecheș (Universitatea Babeş Bolyai) intervievat de Mirela Dădăcuș