Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Pelerinajul de Sf. Parascheva aduce la Iași sute de credincioși. Ce cred despre vaccin și covid

pelerini_7oct2021_18.jpg

Sursa imaginii: 
Sursa foto: Andrei Cucu

Pelerinii vin cu autocarele sau cu trenul, iar în hotelurile din Iași nu mai găsești un loc liber. Moaștele Cuvioasei Sfinte Parascheva vor fi scoase în curtea Catedralei Mitropolitane vineri, 8 octombrie. Mult mai devreme față de alți ani. Credincioșii poartă aproape toți măști, dar distanțarea socială la coada pelerinilor există doar în declarațiile oficiale. În tot acest timp, Iașul nu are niciun loc liber în spitale pentru bolnavii de Covid 19, iar pacienții așteaptă în ambulanțe care rămân și fără oxigen. 

Ce cred unii dintre pelerini despre vaccin și pandemie?

„Nu cred în acest vaccin, pentru că eu am avut o formă de pneumonie severă și m-au tratat de Covid și am avut urmări neplăcute cinci-șase luni și am și acum. Nu am încredere în acest vaccin”, spune o femeie venită să se roage la Cuvioasa Parascheva. Pelerinii au venit din toate colțurile țării, din zone roșii și galbene. Au venit mai devreme, pentru că s-au temut să nu se repete scenariul de anul trecut, când s-au putut închina la Moastele Sfintei Parascheva doar cei cu buletin de Iași. 

E soare la ora prânzului în curtea Mitropoliei. Sunt deja sute de pelerini la rând, cu buchete de busuioc în mâini și cu mască. Mai lăsată sub nas sau bărbie, unii. Distanțare socială, nici vorbă. Credincioșii spun ca au venit să se roage pentru sănătate. „Păi dacă ne vedeți aici, asta înseamnă că ne dorim să ne păstrăm credința. Altceva nu avem, Dumnezeu știe ce ne dă, bune și rele. Sfânta ne primește, noi suntem mulțumiți. Noi suntem veniți de la Ploiești, nu are nicio treabă de unde suntem și unde sunt Sfintele Moaște, sunt sfinți care ocrotesc România și ne dorim liniște, pace, sănătate și minte. Dacă ajungem până la ziduri, tot știe că am ajuns. Nu m-am vaccinat și nici nu sfătuiesc pe cineva să facă sau nu. Nu sunt de acord cu vaccinarea copiilor, deoarece nu înțeleg de ce sunt campaniile agresive. Copiii deja au fost vaccinați în copilărie și sunt vizați de acelea. Nu afli decât de vaccin. Eu nu cred în îmbonăvirile astea masive în condițiile în care în vară nu erau așa. Cred că sunt doar din pix. Toamna vine cu răceală, că oricum este frig”.

„Nu m-am vaccinat și nu cred în boala asta. Dacă Dumnezeu e sus și ne păzește, e bine”

Alți pelerini au venit cu copiii: „Credința acum, în timpul pandemiei, este mai slabă, dar ar trebui să fie puternică, normală, cum a fost până acum. Nu m-am vaccinat și nici nu aș fi de acord pentru că nu cred în boala asta. Dacă Dumnezeu e sus și ne păzește, e bine”

Acest pelerin mănâncă, stând pe o bancă, după ce s-a rugat la Sfânta Parascheva. Răspunde cu ușurință la întrebările despre vaccinuri, deși spune că nu s-a vaccinat: „S-a spus clar că cei vaccinați sunt cei care, având microbul respectiv, pot să împrăștie. În Anglia, când s-a făcut vaccinul la ei prima dată, au spus să stea cei vaccinați în carantină două săptămâni pentru că sunt purtători de microb și împrăștie microbul. Așa că dreptatea unde este? La Dumnezeu. Noi trebuie să fim corecți și buni”.

Primarul Mihai Chirica spune că pelerinajul nu trebuie criticat sau oprit, după ce toți oficialii au stat cu mâinile în sân toată vara, iar accesul pe bază de certificat de vaccinare, dovada trecerii prin boală sau test nu era o soluție. „Nu, nu s-a pus această problemă și era inutil să o punem. S-ar fi pus această problemă din vară, de când plajele, litoralul românesc era pline, când cluburile de toate felurile erau pline, când petreceri, nunți, spectacole s-au petrecut până la refuz. Nu poți acum să descarci toată neatenția unei veri întregi pe faptul că au început sărbătorile Iașului și pelerinajul și nu putem aduce, nici pe departe, ar fi de-a dreptul o abordare grotească, că infectarea din România s-a datorat acestui lucru. Nu ne putem refula toată nepăsarea unei veri întregi pe sărbătorile Iașului”, susține edilul.

Județul Iași a avut joi 856 de cazuri noi. La ATI Covid19 nu mai sunt locuri iar ambulanțele au rămas joi fără oxigen trei ore. Vineri, Sfintele Moaște vor fi scoase în curtea Catedralei Mitropolitane. În 14 octombrie are loc Sfinta Liturghie, oficiată de Hramul Cuvioasei Sfinte Parascheva.