Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


ONG-uri: Avertizorii de integritate din România trebuie protejați mai bine prin lege

ong_avertizori_integritate_romania_lege.jpg

Imagine de la dezbaterea organizată la Parlament de APADOR-CH și ActiveWatch, despre avertizorii de integritate (Sursa foto: RFI/Cosmin Ruscior)
Imagine de la dezbaterea organizată la Parlament de APADOR-CH și ActiveWatch, despre avertizorii de integritate (Sursa foto: RFI/Cosmin Ruscior)

Avertizorii de integritate din România sunt victimele unor abuzuri comise de șefii instituțiilor unde lucrează. Aceasta este concluzia organizațiilor ActiveWatch și APADOR-CH, care propun mai multe modificări ale unei legi aflate în vigoare din 2004.

Cele două ONG-uri vor între altele ca un avertizor de integritate să poată obține un certificat care să-i ateste această calitate.

În plus, APADOR-CH și ActiveWatch propun introducerea unor mecanisme pentru ca persoana care dezvăluie ilegalități într-o instituție să nu mai poată fi sancționată disciplinar. De multe ori, avertizorii de integritate se trezesc cu salariul tăiat, sunt detașați la sute de kilometri distanță sau chiar concediați.

Reprezentanta ActiveWatch Irina Zamfirescu spune la RFI cât de protejați sunt averizorii de integritate acum în România: ”Aproape deloc. Avertizorii de integritate incluși în studiul nostru de fapt nici nu au putut să se folosească în instanță de legea avertizorului de integritate, fie pentru că avocații care îi reprezentau nu stăpâneau legislația, fie pentru că ei se simțeau în nesiguranță să utilizeze acest text de lege”.

Ea precizează că ”legea avertizorului de integritate nu oferă prin mecanismele ei un mecanism automat de protejare a avertizorului de integritate. Cred că principala concluzie a studiului de fapt e că protecția vine doar în momentul în care ei ajung în instanță. Mulți dintre ei ajung să fie sancționați în instituțiile publice în care fac avertizarea și aici discutăm despre aproape o declanșare automată a mecanismului de constituire a unei comisii de disciplină, pe diverse motive și în aceste comisii de disciplină ei sunt sancționați, începând cu scăderi de salariu, retrogradări, uneori ajung să-și piardă locul de muncă”.

 
Irina Zamfirescu, despre cât de protejați sunt avertizorii de integritate în România