Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


(Exclusiv RFI) Ioana Mihăilă: MS nu avea bani pentru a cumpăra Tocilizumab (medicament pentru COVID). Premierul a amânat cu o lună rectificarea bugetară pentru a-și trece PNDL 3

Ioana Mihaila ridicare restrictii Covid.jpg

Ioana Mihăilă, critici la adresa lui Alexandru Rafila
Ioana Mihăilă, critici la adresa lui Alexandru Rafila
Sursa imaginii: 
Facebook/Guvernul României

Premierul interimar Florin Cîțu a publicat, vineri, mai multe detalii din ancheta privind modul în care a fost pregătit valul 4. El a afirmat că din informații reiese că achiziția unui medicament destinat tratamentului bolnavilor de covid a fost tergiversată câteva luni dar și că spitalele au cerut concentratoare de oxigen dar nu au primit răspuns din partea Ministerului Sănătății."Ministerul Sănătății nu avea bani pentru achiziția de Tocilizumab (medicament pentru COVID). Premierul a amânat cu o lună rectificarea bugetară pentru a-și trece PNDL 3", spune la RFI, Ioana Mihăilă, fost ministru al Sănătății.

"Suntem în ancheta pentru valul 4, să vedem cum a fost pregătit. Se pare că a fost o licitație  care a început în aprilie pentru Tocilizumab. Din aprilie a tot fost tergiversată, dintr-o dată ne-am dat seama că nu avem acest medicament. Aș vrea să știu cine din Ministerul Sănătății a ținut și tergiversat această achiziție atâtea luni. Este foarte important ca aceste informații să fie prezentate public. Să știm exact cine e responsabil pentru acest lucru. DSU să țină zilnic legătura cu managerii de spitale, ca să știm exact stocul de medicamente. Să nu mai avem situații ca aceasta cu licitație din aprilie până în septembrie", a spus Cîțu.

El a vorbit și de situația în care spitale de boli infecțioase care tratează bolnavi COVID au cerut concentratoare de oxigen și nu au primit niciun răspuns, deși la MS erau 40, primite ca donație din Germania. "Au fost spitale care au făcut solicitare pentru a li se repartiza sau dona ventilatoare din august. Ministerul Sănătății avea un stoc 40 de bucăți primite prin donație, din Germania, dar MS nu a luat act de aceste solicitări de la spitale de infectioase care tratează pacienți COVID, de 18 luni. Deci au fost solicitări, aveam ventilatoare și cineva din MS nu a răspuns. Aș vrea să știu ce s-a întâmplat, cine nu a răspuns ar trebui să răspundă cu funcția", a declarat premierul interimar. Premierul a cerut ca cei vinovați de astfel de situații să răspundă. 

Ioana Mihăilă, fost ministru al Sănătății, la RFI:

  • "Ce-am făcut pentru achiziția de Tocilizumab au fost întâlnirile cu reprezentanții producătorului și distribuitorului pentru a agrea forma finală a acordului cadru. În momentul în care eu am plecat de la minister, acordul cadru era gata să fie semnat sau a fost semnat, aici nu mai rețin, oricum nu se putea semna niciun contract subsecvent pentru achiziționarea medicamentului, pentru că nu aveam buget. Premierul să-și amintească faptul că a amânat rectificarea bugetară o lună de zile din moment ce a fost finalizată și agreată la nivel de guvern, pentru a-și trece PNDL-3 și pentru a avea resurse bugetare pentru aceasta. Oricum, achiziția de Tocilizumab, așa cum achiziția de orice fel de medicament în pandemie, nu se putea face pentru că la minister nu mai erau bani. (...) Toate stocurile care existau și care erau disponibile au fost distribuite către spitalele covid"
  •  "Concentratoarele de oxigen sunt un lucru, ventilatoarele sunt alte lucruri. Toate solicitările pentru ventialtoare au fost centralizate de către Departamentul pentru Situații de Urgență. Încă din februarie, am contactat DSU pentru a prelua ventilatoarele care erau pe stoc la nivelul MS și am pus structurile din MS în legătură cu cele din DSU. Mi s-a transmis că atunci când vor avea nevoie de ventilatoare le vor solicita, pentru a-și reface rezerva stocului de urgență aflat în  DSU"

ASCULTĂ AICI INTERVIUL INTEGRAL: