Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Dr. Radu Lupescu (medic român în Franța), despre cum se trăieşte într-o comunitate unde trei sferturi din populație e imunizată

radu_lupescu_poza.jpg

Medicul român Radu Lupescu, anestezist și președintele Asociației medicilor din clinica Rhéna de la Strasbourg, a fost decorat de președintele Franței, Emmanuel Macron, cu Ordinul național al Meritului, pentru eforturile depuse în timpul pandemiei de coronavirus.
Sursa imaginii: 
FACEBOOK/ Radu Lupescu

Cum se trăieşte într-o comunitate unde trei sferturi din populație e imunizată? Radu Lupescu, medic român anestezist și de Terapie Intensivă la clinica Rhena din Strasbourg, decorat de președintele Franței pentru eforturile depuse în timpul pandemiei, povestește la RFI că în regiunea Bas-Rhin din Franța, unde rata de vaccinare este de 75% cu schema completă, numărul pacienților internați în Terapie Intensivă este foarte mic, copiii merg la școală, iar restaurantele sunt deschise. Este vorba despre o regiune cu 1, 2 milioane de locuitori. "O viață aproape normală", spune medicul Radu Lupescu.

 

 

Dr. Radu Lupescu: Se trăiește aproape normal. Bineînțeles că respectăm încă niște restricții. Purtăm măști când intrăm în locuri foarte populate sau când mergem la manifestări culturale sau sportive. Copiii încă poartă mască pentru a merge la școală. Restaurantele sunt deschise, dar bineînțeles că se prezintă certificatul verde. Din punct de vedere medical activitatea la blocul operator e normală. Putem să operăm toți pacienții care au nevoie de îngrijire. Noi la clinică numai avem niciun pacient covid actualmente. În tot departamentul sunt 13 – 14 pacienți în stare gravă cu covid. E un număr foarte mic. Oamenii încep să vorbească despre ieșirea din pandemie cu totul. De altfel, Franța a decis să ridice o parte din restricții. De exemplu, începând de luni copiii nu vor mai purta mască la școală.

Reporter: Sunteți medic anestezist și de terapie intensivă la clinica Rhena din Strasbourg. În ultima lună câți pacienți ați avut internați pe secție?

Dr. Radu Lupescu: Noi suntem o secție care ne ocupăm mai ales de pacienții grav în post operator de chirurgie toracică, chirurgie vasculară. Această secție este transformată în secție covid când este nevoie și când la nivel regional începe să fie presiune asupra paturilor. E o realitate pe care am pus-o în practică din martie 2020, când am înființat o celulă de criză teritorială pe tot departamentul în care discutam în fiecare zi de numărul despre paturi disponibile. În continuare ne vedem. Acum ne vedem mai rar. Dar până recent ne vedeam o dată pe săptămână. Acum ne vedem o dată la două săptămâni. Discutăm despre numărul de paturi necesare. În cazul în care se mărește iar numărul de pacienți în stare gravă, atunci reactivăm și transformăm o parte din paturile noastre pentru pacienții covid. În ultima lună am avut zero pacienți covid la noi în clinică.

Rep: Câți dintre pacienți erau vaccinați?

Dr. Radu Lupescu: În ultimul timp la noi în departament marea majoritate era nevaccinată. La un moment dat, acum trei săptămâni, când erau 14 pacienți la spitalul universitar, 13 erau nevaccinați și ultima pacientă era vaccinată, dar cu un vaccin care nu era omologat în Uniunea Europeană, era un vaccine chinezesc.

Rep: Domnule doctor, în România pacienții infectați ajung târziu la spital. După 7 – 10 zile când au nevoie deja de terapie intensivă. Acest lucru e spus de medici. Cum este situația în Franța?

Dr. Radu Lupescu: E adevărat că pacienții vin după ce încep să aibă probleme respiratorii, după câteva zile de evoluție. Este bine că se testează foarte mult, testele fiind în continuare gratuite în Franța. Te poți testa cu un test rapid antigen în aproape orice farmacie. Oamenii se testează destul de mult și se îndreaptă către medicul de familie sau vin la urgențe pentru a lua un tratament. Majoritatea este trimisă acasă, iar un număr mic este internat într-o secție normală mai întâi. Dacă este necesar sunt mutați în secție de terapie intensivă. Nu vin totuși atât de târziu cum se spune în România. Nu suntem nici în aceeași fază epidemică. Valul care lovește acum România este un val destul de puternic. Noi în ultimul val nu am avut așa ceva având în vedere că o mare parte din populație este vaccinată la ora actuală. 75% din populație este vaccinată cu schema completă. Iar dacă vorbim despre populația eligibilă, de cei peste 12 ani, vorbim de 87.5% din oameni care sunt vaccinați.

Rep: Acest val puternic a determinat autoritățile din țara noastră să emită un ordin prin care în spitalele publice sunt suspendate pentru o lună internările și intervențiile chirurgicale care nu sunt urgențe. S-a luat această decizie și în Franța?

Dr. Radu Lupescu: Da, am fost în această situație în primul val, în martie - aprilie - mai 2020. Am oprit întreaga activitate chirurgicală. La începutul lunii martie 2020 ne ocupam numai de pacienți covid. Dar foarte rapid am redeschis. Practic în permanență au fost deschise două săli de operație pentru pacienții care aveau nevoie de chirurgie urgent și de cei care aveau nevoie de operații de diferite cancere. Destul de rapid am deschis mai multe săli pentru această activitate. Am așteptat o decizie națională pentru a deschide mai mult mai întâi pentru urgențele funcționale, de exemplu pentru oamenii care aveau dureri mari în urma unei hernii discale sau proteze de șold.

Rep: Coordonatorul campaniei de vaccinare anticovid, medicul Valeriu Gheorghiță, spune că România este deja în scenariul în care se afla Italia anul trecut, când făcea cu greu față numărului mare de bolnavi de covid 19. În opinia dumneavoastră, unde au greșit autoritățile din România?

Dr. Radu Lupescu: Este greu de spus. Din păcate, campania de vaccinare este un eșec. Să avem acum mai puțin de 30% din populație vaccinată este un eșec, din păcate. Asta este mare problemă. Vedeți că nivel de vaccinare este strâns legat de numărul de pacienți în stare gravă. Vedem că majoritatea pacienților de acum din terapie intensivă sunt pacienți nevaccinați. Și la capitolul anticipare este un pic problematic și nu știm în ce măsură coordonarea s-a făcut între spitalele de stat și spitalele private. Sunt două soluții. Ori se lasă spitalele private să continue activitatea în afara covid, activitate care este urgentă în spitalele de stat. Ori se pot deschide secții covid în toate spitalele private care au secție de terapie intensivă în momentul în care este nevoie, în funcție de numărul de paturi. Iar din moment ce apare refluxul se revine la situația anterioară.

Rep: Anul trecut au fost câteva spitale private care au pus la dispoziție un număr de paturi de terapie intensivă.

Dr. Radu Lupescu: Am văzut că au fost câteva cazuri fericite în țară. Dar cred că această situație se poate regla în cadrul unei coordonări la nivel de spitalele private și de stat. Una dintre idei ar fi ca dacă nu se dorește sau spitalele private nu au capacitatea de a îngriji pacienți covid, atunci pot să își continue activitatea chirurgicală, dar ocupându-se de pacienții care nu au putut fi operați în spitalele de stat. Asta se poate face pe baza decontării casei de sănătate ca și cum ar fi fost operație în sistemul public, cu un bonus de la stat.

 
Dr. Radu Lupescu, intervievat de Mirela Dădăcuș