Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Medic psihiatru: Tulburările de anxietate, episoadele depresive și problemele de cuplu- cele mai frecvente în această perioadă

10 octombrie este Ziua mondială a sănătății mintale. Mihai Bran, medic psihiatru și co-fondator al unei platforme care oferă servicii de psihoterapie, spune la RFI că în ultimul an și jumătate, în condițiile schimbărilor majore și restricțiilor impuse de pandemie, tot mai mulți oameni se confruntă cu provocări sau tulburări în zona psiho-emoțională și au nevoie de suport.

În decurs de un an, din septembrie 2020 până în septembrie 2021, gradul de accesare a serviciilor din zona de sănătate mintală a crescut cu peste 70%, spune medicul psihiatru Mihai Bran, pe baza solicitărilor înregistrate în platformă. “Faptul că 27% dintre adulții europeni experimentează cel puțin o formă de afectare a sănătății mintale pe parcursul unui an , afecțiuni ce sunt responsabile pentru cea mai mare parte a celor 58,000 de decese prin suicid, precum și impactul economic al bolilor mintale, undeva la 3-4% din PIB-ul european, arată că în Europa sănătatea mintală este o problemă de sănătate publică. (...) În România, de asemenea, prevalența tulburărilor mintale și de comportament a fost în creștere continuă pe parcursul ultimilor 10-12 ani, ajungând în 2019 la o rată de 2529,3 la %000 loc., cu peste 500,000 bolnavi rămași în evidența medicului de familie cu diagnosticul tulburări mintale şi de comportament la nivelul acestui an. Toate aceste date ne arată că sănătatea mintală trebuie să fie o preocupare atât din punct de vedere al politicilor de sănătate publică cât și la nivel personal, mai ales într-un context atât de dificil cum este cel pandemic. Ziua Mondială a Sănătății Mintale este un bun prilej să conștientizăm că sănătatea noastră este un complex, că sănătatea fizică depinde într-o foarte mare măsură de cea psiho-emoțională și invers, să ne aplecăm cu mai multă atenție asupra acestei zone și să apelăm la sprijin de specialitate dacă avem probleme”, mai spune psihiatrul Mihai Bran. 

"Cred că cele mai frecvente probleme în perioada aceasta de pandemie au fost tulburările de anxietate -putem include tot felul de atacuri de panică, stări de anxietate generalizată- episoade depresive, insomnie, probleme de cuplu, probleme de relaționare...cam acestea sunt principalele probleme pentru care oamenii apelează la serviciile platformei", mai spune medicul psihiatru.

ASCULTĂ AICI: 

Ziua mondială a sănătăţii mintale este marcată în fiecare an pe 10 octombrie. Această zi a fost stabilită, în 1992, de către Federaţia Mondială pentru Sănătate Mintală pentru a creşte gradul de conştientizare şi educaţie publică, dar și înţelegerea cât mai bună a bolilor mintale şi a tulburărilor de comportament.