Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ministrul Finanțelor: Contribuţia la sănătate e ca un RCA. E nevoie de un plafon

vilceanu.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook

Ministrul demis al Finanţelor, Dan Vîlceanu, a declarat în emisiunea Ora de Profit.ro, că trebuie analizată cu atenţie situaţia contribuţiei la sănătate. ”E incorect ca cineva cu salariu mare să plătească 10%, iar altul cu salariu mic o sumă mult mai mică, dar cu aceleaşi servicii”, argumenteaă ministrul citat de news.ro.

"Aş vrea să discutăm la pachet, pentru că aceste două măsuri - eliminarea excepţiilor şi scăderea treptată a taxării muncii - sunt două măsuri care nu pot să se întâmple decât la pachet. Există un principiu pe care noi ne-am dorit să îl vedem şi în România - taxe mai mici pentru toată lumea, dar care să fie plătite de toată lumea. În momentul de faţă există o problemă generată de o oarecare discriminare pentru anumite sectoare care sunt exceptate de la plata impozitului sau a contribuţiilor şi toate celelalte sectoare, care plătesc impozite şi contribuţii. Mă refer la salariaţi", a spus Vîlceanu.

Întrebat dacă Finanţele au stabilit deja domeniile pentru care vor fi eliminate scutirile, ministrul a răspuns că acestea sunt cele cunoscute deja, cum ar fi IT şi construcţii.

Ministrul a insistat însă şi asupra modului în care astăzi sunt percepute contribuţiile la sănătate.

"Pe de altă parte, trebuie să privim cu atenţie şi modul în care sunt percepute contribuţiile, pentru că în toată această discuţie cu eliminarea excepţiilor şi reducerea contribuţiilor, trebuie discutat principial. De exemplu, contribuţiile la sănătate funcţionează ca un RCA. E o asigurare, practic, pentru momentul în care ai nevoie de spital, de serviciile de sănătate. Este incorect ca cineva care câştigă un salariu mare să plătească 10% din acel salariu, iar cel care câştigă un salariu mic să plătească o contribuţie mult mai mică, ei beneficiind practic de aceleaşi servicii atunci când ajung la spital. Atunci, ar trebui să gândim un plafon până la care să percepem contribuţia de sănătate, pentru că ea nu funcţionează ca acea contribuţie la pensii, când tu acumulezi, contribui şi vei primi înapoi, atunci când ajung la pensie, o sumă de bani", a anunţat Vîlceanu, conform Profit.ro.