Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Rectorii cer acces în universități pe baza certificatului verde. Studenții acceptă, dar pun condiții

universitate.jpg

Sursa imaginii: 
wikipedia.org

Consiliul Național al Rectorilor îi cere Guvernului introducerea certificatului verde pentru accesul în facultăți. Solicitarea liderilor universităților a fost luată într-o ședință de lucru a ce a avut loc în weekend la Universitatea Transilvania din Brașov. La întâlnire a participat și ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu. Rectorii propun așadar ca accesul în universități să se poată face numai cu certificatul verde, care atestă vaccinarea, trecerea prin boală sau testarea recentă. La RFI, Horia Șerban Onița, președintele Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR), spune că măsura ar fi una bună, însă cu anumite condiții.

Horia Șerban Onița: Propunerea este una binevenită pentru a putea să organizăm învățământul universitar față în față sau cât mai apropiat de realitate, de cum eram obișnuiți. Dar există o problemă principală. În continuare avem și personal didactic, studenți și personal nedidactic auxiliar care nu este vaccinat. În această ipoteză se ridică problema referitoare la cine anume va acoperi costurile testelor pentru aceste persoane. La momentul de față avem modele. În ipoteza în care s-a solicitat testarea accesul în universități în Slovenia și Estonia, aceste teste pentru cei nevaccinați au fost acoperite din bani publici. De aceea, în această ipoteză, trebuie să vedem cum anume vom putea, cel puțin pentru cazurile sociale, să introducem facilități, astfel încât testarea să fie gratuită. Nu știm cât de mult va dura pandemia și nu știm care va fi impactul acestor constrângeri financiare, cu atât mai mult cu cât ele vor fi cerute periodic. Tocmai de aceea ele fie vor fi acoperite de ministerul educației, fie de ministerul sănătății, fie de universități și decontate ulterior de ministerul sănătății sau ministerul educației. Trebuie găsită o soluție pentru această problemă, cu atât mai mult cu cât, din păcate, avem un număr destul de mare de studenți care încă nu s-a vaccinat.

Reporter: Din câte știu, nu există cifre oficiale în ceea ce îi privește doar pe studenți. Nu știm exact câți dintre ei s-au vaccinat și câți nu. E adevărat?

HȘO: Corect, nu există cifre agregate la nivel național. Sunt mai multe universități care au colectat asemenea date împreună cu organizațiile studențești înainte de începerea anului pentru a-și fundamenta o decizie cu privire la începerea anului universitar. Din acest punct de vedere deciziile și măsurile de politică publică se iau pe baza unor date. Ar fi nevoie să avem aceste date colectate. O variantă de lucru este ca ministerul educației să colaboreze cu ministerul sănătății pentru a corobora bazele de date pe care le au și pentru a avea statistici naționale.

Rep: Statistici oficiale nu avem, totuși, dar ai contact cu colegii tăi studenți, masteranzi. Ești președintele asociației care îi reprezintă. Care e impresia ta acum în ceea ce privește atitudinea studenților față de vaccinare?

HȘO: Se simte o polarizare. Acest lucru este clar. Din statisticile de la universitățile la care s-au realizat aceste colectări de date, puțin peste jumătate dintre studenți erau vaccinați la începutul anului universitar și a existat o oarecare tendință pozitivă o dată cu începerea anului. Desigur, situațiile diferă și la nivel de profil, la nivel de specializare. Studenții de la medicină sunt mult vaccinați decât alte categorii de studenți. Tendința este pozitivă. Aș aprecia că undeva pe la 55% dintre studenți sunt vaccinați în momentul de față. Dar în continuare există această categorie destul de mare de studenți nevaccinați. De fapt, sunt  două categorii. Categoria care ar accepta vaccinarea in extremis pentru participarea la ore. Și varianta care este puternic anti vaccin. Această categorie nu va fi convinsă nici în ipoteza includerii certificatului verde și vor merge pe varianta testării periodice.

Rep: Eu am profesori universitari care îmi sunt prieteni. Cunosc și câțiva studenți. Din ce am putut afla persoanl, studenții care refuză vaccinarea o fac în general în urma sfatului părinților. Tu ai simțit ceva de acest gen?

HȘO: Da, există o asemenea tendință. E greu să fac un canal de tip cauză-efect, dar în general aceste lucruri se discută în familie. Există o minimă corelație.

Rep: Ca să tragem linie, care e poziția ANOSR? Sunteți de acord de principiu cu această propunere a Consiliului Național al Rectorilor, care a cerut guvernului introducerea certificatului verde pentru accesul în universități?

HȘO: Suntem de acord, dar testele trebuie să fie acoperite de către guvern cel puțin pentru cazurile sociale.

Ascultă:

 
Șerban Onița, președintele Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România, despre certificatul verde