Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Riscă Bucureștiul carantinarea? Rata de infectare, mult peste cea din Drobeta Turnu Severin, oraș intrat în carantină

singuratate_izolare.png

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Incidența cazurilor de Covid în Capitală continuă să crească, a ajuns la 14,2  cazuri la mie, iar autoritățile trebuie să răspundă la întrebarea: trebuie sau nu carantinată Capitala? Până acum, autoritățile locale au făcut tot posibilul să evite o astfel de măsură care ar afecta grav activitatea în cel mai important centru economic al țării.

Potrivit Direcţiei de Sănătate Publică Bucureşti, incidenţa cumulată a cazurilor de COVID-19 a ajuns, luni, la 14,2 la mie, după ce duminică a fost 13,6, iar sâmbătă 12,65.

Rata de infectare este de peste zece ori mai mare decât în urmă cu o lună, iar autorităţile au afirmat, în repetate rânduri, că se evită carantinarea municipiului Bucureşti. 

O astfel de decizie se ia de către Comitetul Municipal pentru Situații de Urgență, la propunerea Direcţiei de Sănătate Publică și cu avizul Institutului Naţional de Sănătate Publică.

Așa s-a întâmplat și în cazul municipiului Drobeta Turnu Severin, care, începând de luni, 11 octombrie, este în carantină pentru 14 zile. Decizia a fost luată în condițiile în care rata de infectare nu depășea 10 cazuri la mia de locuitori, așadar, mult mai mică decât în București.

Hotărârea carantinării a fost luată în contextul în care spitalele din localitate erau ocupate, iar bolnavii Covid în stare gravă nu mai puteau fi internați, medicii caracterizând situația drept catastrofală.

„E plin în spital, medicii îi internează doar pe cei care au nevoie de oxigen, trebuie să aleagă cine merită să fie internat și pe cine trimit acasă. (…) S-a discutat câteva zile această decizie și a contat colapsul sistemului sanitar și că rata de incidență a crescut într-un timp foarte scurt”, a spus primarul din Drobeta Turnu Severin, Marius Screciu, într-o intervenție telefonică la Antena 3.

Cei vaccinați au voie să se plimbe, doar cu certificatul de vaccinare, indiferent de oră. Rata de vaccinare e mică, sub 30%”, a mai spus primarul.