Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Deschiderea Spitalului Modular de la Lețcani amânată

spital-mobil-iasi.jpeg

Deschiderea Spitalului Mobil Lețcani amânată

Oficiali ai sistemului sanitar ieșean au declarat pentru RFI că mai întai trebuie pus în funcțiune stocatorul de oxigen care nu ajunsese luni la Iași și că mai sunt de rezolvat unele probleme punctuale.  

Directorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Iaşi, Vasile Cepoi spune că pentru început la Spitalul Mobil de la Leţcani va funcţiona un salon de 6 paturi în care vor fi aduşi pacienţi în stare gravă.

Programat pentru deschidere marți, spitalul mobil nu poate fi dat pentru moment în funcțiune, explică șeful DSP Iași. Motivul? Stocatorul care trebuie să asigure necesarul de oxigen ce asigură funcţionarea saloanelor de ATI în condiţii de siguranţă nu a ajuns la Iași.

Spitalul Mobil de la Leţcani va fi redeschis pentru persoanele aflate în stare gravă cu Covid-19, acesta urmând să funcţioneze după mai bine de opt luni de când a fost închis pentru curăţenie.

Pentru punerea în funcţiune a spitalului mobil este nevoie de un număr mare de personal: 60 de asistenţi medicali şi 18 medici.

Managementul Spitalului Mobil de la Leţcani va aparţine atât Spitalului de Boli Infecţioase „Sf. Parascheva” din Iaşi cât şi MApN. Echipa militară sprijină activitatea de la Leţcani şi coordonează întreaga activitate de asistenţă medicală.

Spitalul Mobil de la Leţcani a fost cumpărat anul trecut şi a fost dat spre folosinţă la începutul lunii septembrie 2020, pe perioada pandemiei de Covid-19, Spitalului de Boli Infecţioase „Sf. Parascheva” din Iaşi. Unitatea sanitară mobilă a devenit operaţională de la mijlocul lunii octombrie 2020 şi a funcţionat până în luna ianuarie 2021. Iniţial s-a anunţat că spitalul va fi închis pentru câteva zile, timp în care se vor face lucrări de dezinfectare şi sterilizare, precum şi lucrări de mentenanţă, însă de atunci spitalul nu a mai fost redeschis.