Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


(Exclusiv RFI) Dr. Virgil Musta: Tratamentul anticovid cu anticorpi monoclonali, disponibil în România la începutul lunii noiembrie

virgil_musta_spitalul_victor_babes_timisoara_facebook.jpg

dr. Virgil Musta, șef secție Boli Infecțioase, Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Victor Babeș Timișoara
Sursa imaginii: 
Facebook Spitalul Victor Babeș Timișoara

95% dintre pacienții care ajung la secția de anestezie și terapie intensivă a spitalului de Boli Infecțioase "Victor Babeș" din Timișoara sunt persoane nevaccinate, spune, la RFI, medicul Virgil Musta, șeful secției. Potrivit acestuia, evoluția bolii cu tulpina Delta este mult mai rapidă, de la 10-20 % la 60% afectarea pulmonară. Confruntată cu un val 4 al pandemiei extrem de agresiv, țara noastră a cerut sprijin internațional, solicitând imunomodulatorul Tocilizumab, folosit în tratarea pacienților cu forme severe de COVID-19, și concentratoare de oxigen. Protocolul de tratament al infecției cu virusul SARS-Cov-2 din România prevede, mai nou, și administrarea de anticorpi monoclonali, care neutralizează virusul în momentul în care acesta pătrunde în organism. Practic, boala nu mai evoluează spre forme severe. Agenția Europeană a Medicamentului a avizat cinci molecule de anticorpi monoclonali de la companii diferite, una dintre ele fiind folosită pentru tratamentul fostului președinte SUA, Donald Trump, infectat cu coronavirus în octombrie 2020. "Una dintre aceste cinci molecule va ajunge și în România, la sfîrșitul acestei luni sau începutul lunii noiembrie.", explică medicul Virgil Musta. El mai spune că există în evaluare și probabil în acreditare și posibilitatea ca acești anticorpi monoclonali să fie folosiți și în prevenția bolii la persoanele nevaccinate, cu risc crescut de a face o formă severă a bolii. 

Dr. Virgil Musta: Protocolul prevede un capitol legat de medicația antivirală, un capitol legat de medicația anticoagulantă, un capitol legat de corticoterapie și terapie imunologică și un capitol de terapie adjuvantă. În ceea ce privește terapia antivirală, la ora actuală sunt avizate în protocol ca și antivirale remdemsivir și favipiravir. Intră în evaluare acum anticorpii monoclonali. A intrat în protocol și posibilitatea administrării anticorpilor monoclonali.

Reporter: ...pe care îi avem în România în momentul de față?

Dr. Virgil Musta: Pe care îi vom primi...chiar acum au fost solicitați. O să îi primim la începutul lui noiembrie sau sfârșitul lui octombrie. Protocolul prevedea posibilitatea administrării, dar acum s-au stabilit și criteriile de administrare a acestora. Legat de corticoterapie, este tratamentul cu dexametazonă și metilprednisolon. Legat de tratamentul imunomodulator, inhibitor de interleukine este tocilizumabul și anakinra.

Rep: Cât de important este tocilizumabul în tratamentul anti covid?

Dr. Virgil Musta: Se folosește în furtuna de citokine inbihă interleukina 6, care un element al inflamației care produce acea furtună de citokine care distruge structura plămânului.

Rep: Remdesivirul se folosește în continuare?

Dr. Virgil Musta: Da, se folosește. Este antiviral. Eficiența Remdesivirului, cât  și a Favipiravirului, ambele antivirale, este mai mare dacă se folosește în prima săptămână de boală, cu cât mai repede de la debutul simptomatologiei.

Rep: Revenind la anticorpii monoclonali pe care îi vom avea și noi în curând, știu că în Statele Unite a fost aprobat deja în iunie un astfel de tratament care a fost folosit inclusiv de președintele Donald Trump. Vorbim despre același tratament?

Dr. Virgil Musta: EMA (nr. Agenția Europeană a Medicamentului) a avizat cinci molecule de anticorpi monoclonali de la companii diferite, dar ele funcționează pe același principiu. Noi nu știm ce va primi România și ce va aduce, dar probabil că una dintre aceste cinci molecule care a fost aprobată de către Agenția Europeană a Medicamentului și care una dintre ele este și cea care a fost utilizată în tratamentul președintelui Trump.

Rep: Ne puteți explica pe scurt cum funcționează tratamentul cu anticorpi monoclonali?

Dr. Virgil Musta: Introduci în organism anticorpi care să neutralizeze virusul în momentul în care acesta ajunge în organism. De aceea este foarte eficient dacă se administrează în primele șapte zile de la debutul simptomatologiei in faza virală a bolii. Își pierd eficiența dacă se administrează peste șapte zile. De aceea, unul dintre criterii este administrarea în primele șapte zile de boală. Practic, în momentul când virusul pătrunde în organism acești anticorpi îl neutralizează similar cum neutralizează anticorpii post vaccin. Doar că imunologic mecanismele sunt puțin diferite. Vă mai pot da ca similitudine în boli tetanos, botulism, acolo unde există eliberare de toxine. Această toxină ajunge în organism și trebuie neutralizată. Serurile acestor toxine sunt seruri anti, care neutralizează toxina și nu permit să se desfășoare procesul patogen.

Rep: Acest lucru înseamnă că va reduce substanțial riscul general de progresie către forme severe de boală.

Dr. Virgil Musta: Exact, o stopăm în evoluție și stopăm evoluția spre forma inflamatorie, care este forma severă de boală. Marea majoritate a pacienților cu acele forme simptomatice, forme ușoare se opresc în faza virală a bolii. Dacă imunitatea este suficient de competentă virusul declanșează un răspuns inflamator inițial și apoi imun care duce la evoluția spre forme moderate și severe sau chiar critice ale bolii.

Rep: Poate completa acest tratament vaccinarea?

Dr. Virgil Musta: Da, este o soluție pentru a completa vaccinarea. Diferența ca eficiență presupun că este similară, poate chiar mai bună, dar vaccinarea costă 20 de euro, pe când acești anticorpi au cost mult mai mare. Nu cred că ar fi o soluție de înlocuire a vaccinării. Există în evaluare și probabil în acreditare și posibilitatea ca acești anticorpi să fie folosiți și în prevenția bolii la persoanele nevaccinate. Prin prevenția bolii mă refer ca la persoanele contacte cu factori de risc de evoluție severă să se administreze și înainte de a se îmbolnăvi tocmai pentru a proteja organismul împotriva îmbolnăvirii și a evoluției spre forme severe.

Rep: Ați spus că este eficient dacă se dă în primele șapte zile ale bolii. Cine va primi acest tratament? Cum vor fi aleși pacienții?

Dr. Virgil Musta: Sunt niște criterii pe care le-am stabilit. Acele criterii trebuie respectate. Sunt mai multe criterii. Unul dintre criterii este riscul și cumularea riscurilor. Trebuie să fie în primele șapte zile. Să îndeplinească criteriile de risc. Nicăieri în lume nu se dă dacă nu ai risc. În momentul în care există riscul de a evolua sever, se dă tocami ca să preîntâmpini acaestă evoluție. Nu știu care va fi modalitatea de administrare. Cel mai probabil se va folosi în spital, dar nu neapărat prin internare, ci se poate folosi printr-o spitalizare de zi. Pacienții care urmează să beneficieze de acest tratament trebuie în primul rând evaluați. Sunt mai multe criterii care recomandă sau exclud administrarea.

Rep: În momentul de față ce tratament folosiți în spital? Aveți toate medicamentele?

Dr. Virgil Musta: Cu excepția anticorpilor monoclonali, care înainte nu au intrat în țară, deși și pe aceștia i-am avut într-un studiu la finele anului trecut și începutul anului acesta, dar pe care nu îi mai avem de când studiul s-a încheiat, folosim toată medicația pe care ne-o permite protocolul, în funcție de evaluare biologică și imagistică a pacienților pe care îi avem internați.

Rep: Au fost sincope în asigurarea tratamentului ?

Dr. Virgil Musta: Poate că nu ai într-o zi tocilizumab dar folosești alt medicament cu acțiune similară, chiar dacă nu intervine pe aceeași interleukină. Dar amândouă au rolul de a stopa furtuna de citokine. Nu pot să spun că am avut sincope pe o categorie de medicamente, chiar dacă au fost câteva zile în care nu am avut tocilizumab. Noi am avut grijă să avem tot timpul din fiecare categorie cel puțin unul dintre produsele necesare în administrare.

Rep: Ce procent dintre cei care ajung la ATI sunt persoane nevaccinate?

Dr. Virgil Musta: 95% dintre cei care ajung în terapie intensivă sunt nevaccinați. Sunt și persoane în vârstă, cu comorbidități importante, dar sunt și persoane mai tinere care nu au comorbidități foarte importante, dar a căror boală evoluează foarte rapid. Evoluția bolii cu tulpina delta este mult mai rapidă, de la 10% - 20% afectare comunală la 60% afectare comunală. 

ASCULTĂ AICI INTERVIUL: