Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ministrul Sănătății: Nu cred că germanii, francezii, italienii sunt mai deștepți ca noi. Măcar acum să dăm exemple de responsabilitate și să ne vaccinăm

Cseke Attila vaccinare obligatorie Parlament.jpg

Ministrul interimar al Sănătății, Cseke Attila
Sursa imaginii: 
gov.ro

Un nou maraton al vaccinării va fi organizat, în perioada următoare, în câteva centre de vaccinare din București, cel mai probabil la un sfârșit de săptămână, a anunțat marți coordonatorul campaniei de vaccinare împotriva COVID-19, medicul Valeriu Gheorghiță. Acesta a mai anunțat că persoanele cu un sistem imunitar slăbit, precum pacienții oncologici, cei cu HIV/SIDA sau alte afecțiuni cronice grave, vor fi vaccinate la schema inițială cu 3 doze de vaccin împotriva COVID-19, iar după 6 luni, acestea vor face și a patra doză. Medicul a făcut din nou apel la populație să se vaccineze.

 

Coordonatorul campaniei de vaccinare anticoronavirus, dr.Valeriu Gheorghiţă, a avertizat marți, că dacă oamenii diagnosticaţi se tratează acasă fără a ţine legătura cu medicul de familie, e posibil să ignore anumite semne de alarmă şi să ajungă la spital când boala este deja agravată. El a lansat din nou un apel la vaccinare inclusiv cu doza 3 recomandată celor care au cel puțin 6 luni de la doza cu numărul doi. 

Un nou maraton al vaccinării va fi organizat, în perioada următoare, în câteva centre de vaccinare din București, cel mai probabil la un sfârșit de săptămână, a anunțat marți coordonatorul campaniei de vaccinare împotriva COVID-19, medicul Valeriu Gheorghiță. Principalul avantaj al unui maraton de vaccinare este că centrul/centrele de vaccinare în care se organizează este/sunt deschise non-stop. Data exactă a organizării maratonului nu a fost încă stabilită, a mai spus coordonatorul campaniei.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Andrei Baciu a anunţat, la rândul său că voucherele destinate celor care se vaccinează au început să fie livrate în centre, în opt judeţe fiind deja transmise şi urmează ca şi în Bucureşti să ajungă aproximativ 15.000 de vouchere. În jur de alte 20 de judeţe sunt în curs de livrare a acestor vouchere către centre de vaccinare şi alte 10-12 judeţe vor livra în perioada imediat următoare. Deci, e un proces în desfăşurare, dar cert că s-a finalizat achiziţia de către DSP pentru aceste vouchere”, a declarat Andrei Baciu, care a explicat si cine va primi aceste vouchere.

Aproape 17.000 de noi cazuri de corvid s-au inregistrat in ultimele 24 de ore. Ministrul interimar al Sănătăţii, Cseke Attila, a declarat, marţi, că este „evident” că numărul de persoane infectate zilnic cu noul coronavirus „nu corespunde exact realităţii”. „Dacă ar fi testată toată populaţia am avea efectiv numărul real”, a explicat ministrul, după ce a făcut o vizită la Spitalul modular din Pipera. În opinia sa, mesajul principal în contextul pandemic în care se află România este acela de imunizare împotriva noului coronavirus.

„De imunizare o să avem parte cu toţii. Sunt două modalităţi de a ne imuniza: o parte, spunem noi mai uşoară, se bazează pe ştiinţă medicală legată de vaccinare şi recomandăm această modalitate tuturor cetăţenilor români şi o altă modalitate aceea de a trece prin boală cu toate riscurile aferente. Trebuie să luăm încă o dată exemplul altor ţări. Vrem o ţară ca afară, trebuie să ne purtăm exact ca afară. Nu cred că germanii, francezii, italienii sunt mai deştepţi ca noi. Trebuie să înţelegem şi noi că nu degeaba s-au vaccinat 80% în Italia, unde au avut exact acest tip de problemă de criză sanitară majoră. (...) Mesajul principal este acela de vaccinare. Nu cred că suntem mai proşti decât germanii, italienii şi francezii şi danezii şi portughezii. Nu cred în acest lucru. Cred că cetăţenii români sunt la fel de responsabili ca toţi ceilalţi cetăţeni din Uniunea Europeană”, a afirmat Cseke Attila, potrivit Agerpres. El a adaugat ca mai mulţi parlamentari vor semna miercuri o inţiativă legislativă privind vaccinarea anti-COVID a anumitor categorii de personal.