Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Sociologii despre creșterea euroscepticismului: Când ai în mână un ciocan, tot ce vezi sunt cuie

punctuation-marks-g50cda6534_1920.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

În doar 3 luni, din iunie și până în septembrie, a scăzut foarte mult procentul românilor care sunt de părere că aderarea României la UE a adus mai degrabă avantaje, 56.2% vs 47.2%. "Mi-e greu să separ această schimbare rapidă de perspective de ceea ce se întâmplă din punct de vedere economic și, într-o oarecare măsură, și medical", spune socilogul Barbu Mateescu. Criza politică nu a făcut decât să acutizeze starea de emoție negativă în rândul populației și e posibil ca asta să se fi răsfrânt și asupra felului în care oamenii au răspuns la chestionar.

Aproximativ două treimi din populație consideră că România trebuie să își apere interesele naționale atunci când sunt în dezacord cu regulile Uniunii Europene, chiar dacă riscă să își piardă poziția de stat membru al UE.
Totuși, aproape 60% dintre români sunt de părere că, în viitor, țara s-ar dezvolta mai bine economic dacă ar rămâne în interiorul Uniunii Europene.
Comparativ cu luna iunie, în septembrie se înregistrează o scădere abruptă a celor care sunt de părere că aderarea la UE a adus mai degrabă avantaje, 56.2% vs 47.2%. Are loc și o creștere în oglindă a românilor care spun că aderarea la UE a venit mai degrabă cu dezavantaje: 35.1% în iunie vs 46.1% în septembrie.
Sunt câteva dintre concluziile sondajului de opinie intitulat ”Neîncrederea publică: Vest vs. Est, ascensiunea curentului naționalist în era dezinformării și fenomenului știrilor false” efectuat de INSCOP Research în parteneriat cu Verifield la comanda Strategic Thinking Group.

Sociologul Barbu Mateescu este de părere că percepția populației asupra unui anumit subiect poate fi influențată de emoțiile negative cauzate de perioada dificilă prin care trece România: