Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Se conturează soluția la criza gazelor și energiei : o parte din taxe să fie eliminate temporar

gaze.jpg

Sursa imaginii: 
AFP

Comisia Europeană ar urma să anunțe zilele acestea o serie de măsuri pentru a tempera criza facturilor majorate la energie și gaze. Este vorba mai mult ded recomandări făcute statelor membre. Vicepreşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Zoltan Nagy-Bege, a declarat marţi că se aşteaptă ca Executivul comunitar să recomande eliminarea a două taxe din factura de energie electrică - taxa pentru certificate verzi şi bonusul pentru cogenerare. 

Vicepreşedintele ANRE a apreciat că eliminarea celor două taxe ar produce din ianuarie o scădere cu 100 de lei a facturii de energie electrică, potrivit Agerpres. "Noi am făcut un calcul, momentan contribuţia la sistemul de certificate verzi este la 13 euro/megawat oră, înseamnă în jur de 65 de lei, momentan bonusul pe megawat oră este de 17 lei, dar ambele cresc, începând cu 1 ianuarie. Contribuţia creşte la 14,5 euro, înseamnă puţin peste 70 de lei, iar bonusul pe cogenerare probabil că o să treacă de 20 de lei, 22-23 de lei începând din 1 ianuarie. Deci ne apropiem de 100 de lei doar prin eliminarea acestor contribuţii la nişte scheme de sprijin. Este varianta simplă, sursele trebuie să fie tot bugetare, adică Guvernul să-şi asume că susţine aceste scheme fără de care anumiţi producători evident că nu prea rezistă în piaţă, dar colectarea să nu se facă de la anumiţi consumatori", a precizat Zoltan Nagy-Bege. Vicepreşedintele ANRE s-a referit şi la posibilitatea eliminării TVA din facturile la energie pentru consumatorii casnici. Recent, Thierry Breton, comisarul european pentru Piaţa Internă, vorbea și el de taxele la care se poate renunța și invoca, între altele, accizele.

Între timp, revenind pe plan intern, deputații USR Cristina Prună și Claudiu Năsui au depus ieri un proiect de lege care propune cinci măsuri menite să scadă facturile la energie electrică și gaz pentru consumatorii casnici și IMM-uri. Printre acestea sunt scăderea TVA de la 19% la 5% și abrogarea accizei aplicate energiei electrice. Concret, proiectul de lege cuprinde cinci măsuri pe termen scurt, respectiv scăderea de la 19% la 5% a cotei TVA aplicate energiei electrice pentru consumatorii finali pe o perioadă de 6 luni, abrogarea accizei aplicate energiei electrice, scăderea pe o perioadă de 6 luni, sub formă de credit fiscal, din impozitul pe profit datorat sau, după caz, din impozitul pe venitul microîntreprinderilor a 50% din cheltuielile suplimentare generate de creșterea de prețuri raportată la indicele prețurilor de consum la energie electrică și gaze naturale, exceptarea de la obligația de achiziție a certificatelor verzi pentru energia facturată consumatorilor casnici pe o perioadă de 6 luni și acordarea unui ajutor centralelor electrice de termoficare în sumă de 50% din creșterea cheltuielilor cu achiziția de gaze naturale raportată la indicele prețurilor de consum la gaze naturale din luna iulie 2021.