Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Rata de vaccinare stagnează în R.Moldova. Peste 90 la sută dintre cei aflați la terapie intensivă nu sunt imunizați

who_moldova_nou.jpg

Sursa imaginii: 
WHO Moldova

În R.Moldova, rata de vaccinare stagnează, în ultimele săptămâni. Anunțul a fost făcut de Secretarul de stat al Ministerului Sănătății, Svetlana Nicolaescu. În prezent, peste 90 la sută dintre cei aflați la terapie intensivă sunt nevaccinați. Ministerul Sănătății de la Chișinău anunță că în condițiile în care este înregistrat un număr tot mai mare de pacienți care necesită spitalizare, va fi extins numărul de paturi și numărul de locuri la terapie intensivă, inclusiv din contul secțiilor non-COVID-19. În același timp, aceste acțiuni nu vor limita accesul la servicii pentru persoanele care au nevoie de asistență medicală, inclusiv intervenții chirurgicale.

De la inițierea campaniei de vaccinare împotriva COVID-19, au fost administrate peste 1,4 mln de doze de vaccin. Acoperirea națională cu o doză constituie în jur de 25 la sută, cu schemă completă – aproape 24 la sută. Lucrători medicali vaccinați cu o doză, puțin peste 90 la sută, iar cei imunizați cu schemă completă, aproape 90 la sută, ceea ce a determinat reducerea morbidității în rândul acestora cu 85%.

Cea mai înaltă rată de vaccinare cu schema completă se înregistrează în municipiul Chișinău, 35 la sută. Urmează raioanele Soroca – 27%, Dubăsari – 25%, Orhei – 24%. În același timp, cea mai redusă acoperire vaccinală din țară (de la 13% până la 15%) se atestă în raioanele Leova, Sângerei și UTA Găgăuzia. O rată mică de acoperire vaccinală este în rândul populației cu vârsta cuprinsă între 18 și 29 de ani. 

Medicii epidemiologi au venit cu un nou apel către cetățeni să contribuie fiecare la procesul de îmbunătățire a situației epidemiologice. O persoană vaccinată împotriva COVID-19 e un pas sigur spre o viață mai bună și sănătoasă, precizează medicii. ”Ministerul Sănătății depune eforturi astfel încât toți cetățenii să poată beneficia de asistență medicală atunci când au nevoie. În perioada stării de urgență în sănătate publică, sistemul medical funcționează la capacitate maximă, iar lucrătorii medicali muncesc până la epuizare pentru a stopa pandemia”, spun reprezentanții Ministerului Sănătății.

Din 15 octombrie, în R.Moldova va fi disponibil certificatul COVID, conform standardelor europene. Mai exact, Certificatul COVID va fi disponibil gratuit, în format digital, accesând platforma: www.certificat-covid.gov.md. Acesta facilitează libera circulație pe durata pandemie, fiind accesibil în format electronic sau tipărit. Informația e disponibilă în două limbi: română şi engleză. Accesând aceeași platformă, autenticitatea Certificatului COVID poate fi verificată cu ajutorul unui telefon mobil sau alt dispozitiv cu camera video. Certificatul COVID include certificatul de vaccinare cu schemă completă, dovada recuperării după infectare sau testul de diagnostic negativ la COVID.

”În cazul persoanelor care solicită efectuarea testului de diagnostic antigen pentru a obține Certificatul COVID, atunci se va utiliza doar testele care se regăsesc în lista testelor rapide antigen, agreată de Uniunea Europeană. Acest lucru e necesar pentru a asigura compatibilitatea și recunoașterea Certificatului COVID care se eliberează în Republica Moldova cu cel al Uniunii Europene”, a declarat secretarul de stat al Ministerului Sănătății, Svetlana Nicolaescu.

Totodată, autoritățile în sănătate atrag atenția asupra creșterii semnificative a numărului de cazuri noi de COVID-19. În perioada 04 -10 octombrie, au fost înregistrate 9.443 cazuri de COVID-19. Media cazurilor a înregistrat o creștere de peste 15%, de la 1.172 cazuri în perioada 27 septembrie – 03 octombrie la 1.349 cazuri în perioada 04 – 10 octombrie curent.

De la începutul pandemiei, au fost înregistrate 7.076 de decese, dintre care aproape 81% în rândul persoanelor cu vârsta de peste 60 ani. La fel, dintre acestea 52% sunt în rândul femeilor. Pe parcursul ultimei săptămâni, au fost înregistrate 170 de decese, cu o creștere de circa 7% comparativ cu cealaltă săptămână.

Precizăm că, în scenariul roșu se află municipiul Bălți (538 cazuri la 100 mii de populație), teritoriile administrative din stânga Nistrului (453 cazuri la 100 mii), mun. Chișinău (362 cazuri la 100 mii), r. Sîngerei (295 cazuri la 100 mii) Basarabeasca (269 cazuri la 100 mii), Glodeni (261 cazuri la 100 mii populație) și Anenii Noi (256 cazuri la 100 mii).

De la începutul campaniei de vaccinare au fost înregistrate 1.500 reacții adverse, dintre care aproape 92% forme ușoare, 8 % forme moderate. Până în prezent, Republica Moldova a recepționat 1.869.770 de doze de vaccin împotriva COVID-19. Medicii amintesc că vaccinarea împotriva COVID-19 este gratuită și recomandată de toate instituțiile de sănătate la nivel național și internațional, fiind o metodă eficientă pentru a opri pandemia.

Bilanțul total al cazurilor de Covid a ajuns la 308.724, în R.Moldova. Doar marți, au fost înregistrate 1542 de cazuri noi de infectare. 41 sunt în rândul lucrătorilor medicali. În total, în instituțiile medico-sanitare spitalicești sunt internate 2.349 de persoane confirmate cu COVID-19, dintre care 191 în stare extrem de gravă și 23 pacienți sunt supuși ventilării mecanice. 

 
Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre campania de vaccinare în R.Moldova