Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


AFP dezminte: Norvegia NU a reclasificat boala Covid-19 ca fiind la fel de periculoasă ca gripa

norveg.jpeg

Sursa imaginii: 
Facebook via verificat.afp.com

Mai multe postări și articole care susțin că Norvegia a reclasificat boala Covid-19 ca fiind „nu mai periculoasă decât gripa obișnuită” au fost distribuite de mii de ori pe rețelele de socializare în mai multe limbi la sfârșitul lunii septembrie 2021, transmite Agenția France Presse.

Institutul Norvegian de Sănătate Publică și doi imunologi norvegieni au confirmat pentru Agenția France Presse AFP că acest lucru este fals, spunând că a fost o interpretare greșită a unui articol publicat într-un ziar norvegian. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății și mai multor oameni de știință, există suficiente dovezi că Covid-19 este mai periculoasă decât gripa.

„Norvegia reclasifică Covid-19: Nu este mai periculos decât gripa obișnuită. Mutațiile suferite de-a lungul timpului au transformat virusul într-o boală respiratorie obișnuită”, spune titlul unui articol publicat de ActiveNews, un portal care a mai publicat în trecut conținut fals demontat de AFP. Articolul a fost distribuit de sute de ori în mai multe postări de pe Facebook la sfârșitul lunii septembrie 2021.

AFP precizează de asemenea că articolele de presă citează și traduc un material publicat pe 23 septembrie 2021 pe site-ul în limba engleză numit „Free West Media”, care se prezintă ca fiind „un nou punct de presă care își propune să prezinte o acoperire zilnică largă și imparțială a știrilor europene și mondiale dintr-o perspectivă vestică”.

În timp ce „Free West Media” nu citează o sursă pentru materialul publicat de ei, unul dintre site-urile românești a menționat că aceste informații ar putea proveni dintr-un interviu cu directorul adjunct al Institutul Norvegian de Sănătate Publică (FHI), Geir Bukholm, publicat de site-ul de știri norvegian „Verdens Gang” (VG) pe 20 septembrie 2021.

Mai multe detalii despre acțiunea de verificare întreprinsă de AFP aici: