Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Intenția de vaccinare în rândul românilor ajunge la 40%. Primar: Nici cei care și-au îngropat rude cu COVID nu cred în boală

vaccinel.jpg

Sursa imaginii: 
Ro Vaccinare/Facebook

6 din 10 români nu intenționează să se vaccineze împotriva COVID-19, aceste persoane provenind în special din rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 16-24 ani, arată un sondaj realizat de Reveal Marketing Research la începutul lunii octombrie. Potrivit cercetării, mulți români sunt de părere că "este mai bine să te imunizezi" prin alte metode decât prin vaccinare. Totuși, intenția de vaccinare - 40% - e totuși mai mare față de ianuarie 2021, când un alt sondaj a arătat că doar 36% dintre români erau ferm hotărâți să se vaccineze.  Comuna Jina are cel mai mic procent de vaccinare din judeţul Sibiu, sub 2,7% potrivit cifrelor oficiale. Primarul localității, Gheorghe Beschiu, recunoaşte la RFI că deşi el s-a vaccinat împotriva COVID-19, nu reuşeşte să-i convingă pe cetăţenii din localitate să se imunizeze.  "Nici cei care şi-au îngropat deja rudele cu COVID-19 nu cred că există cu adevărat această boală.",spune primarul comunei Jina.  

Jina este comuna sibiană cu cele mai multe persoane nevaccinate, 2.67% din totalul celor 3.500 de locuitori. Deși în comună sunt doi medici, oamenii preferă să își ia informațiile despre vaccinare de pe rețelele sociale, iar rezultatul se vede în numărul mare al celor care sunt anti-imunizare. "Le-a intrat în cap că nu se vaccinează și n-ai ce le face", spune la RFI primarul localității, Gheorghe Vasile Beschiu.  

Primarul localității Jina (jud. Sibiu), Gheorghe Vasile Beschiu

 

6 din 10 români nu intenționează să se vaccineze împotriva COVID-19, aceste persoane provenind în special din rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 16-24 ani, arată un sondaj realizat de Reveal Marketing Research la începutul lunii octombrie. Intenția de vaccinare - 40% - e totuși mai mare față de ianuarie 2021, când un alt sondaj a arătat că doar 36% dintre români erau ferm hotărâți să se vaccineze.

De ce nu vor să se vaccineze românii?

Motivele sunt legate de eficiența vaccinului (46%), siguranță (58%) și reacții adverse (53%). De asemenea, afirmații de genul “Prefer metodele de protecție – masca, evitarea spațiilor aglomerate” și respectiv „Am avut deja coronavirus” au fost agreate de peste 10% din populație (în special de către persoanele cu vârsta cuprinsă între 24 și 34 de ani, precum și de către cei cu venit mare – 40%). Pe de altă parte, 2 din 10 români rezonează cu aceste afirmații – în special cei proveniți din mediul rural.

Românii care au ales să se vaccineze declară că au făcut acest lucru pentru că nu vor să se îmbolnăvească (64%). Al doilea motiv pentru care românii au ales să se vaccineze este dorința de a-i proteja pe ceilalți – 60% dintre respondenți au menționat această opțiune. Dintre aceștia, respondenții cu vârsta cuprinsă între 35 – 44 de ani se arată cei mai atenți față de cei din jurul lor. Dorința de a-și relua activitățile normale – socializarea în condiții normale, călătoriile și mersul în vacanțe – constituie alt motiv important care i-a determinat pe români să se vaccineze. 53% dintre români au menționat acest motiv.
 
Alte motive selectate de respondenți în ceea ce privește motivația de a se vaccina sunt: dorința de a se simți relaxați și liniștiți – menționată de 5 din 10 români; posibilitatea de a-și vizita părinții fără teamă – o treime dintre români și călătoriile în străinătate – 28%.

60.126 de persoane au fost vaccinate anti-Covid în ultimele 24 de ore în România, iar de la debutul campaniei de imunizare s-a ajuns la un număr de 5.852.729 de persoane vaccinate, 5.586.420 dintre acestea cu schema de două doze, iar 437.884 au făcut și a treia doză.