Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Sorin Paveliu: Paturile din terapie intensivă se eliberează nu prin vindecare, ci prin deces. Șeful statului trebuie să declare starea de urgență

"Infrastructura medicală pe care Guvernul se zbate să o pună în momentul de față la dispoziție nu rezolvă absolut deloc problema. Să fie clar. Paturile din terapie intensivă se eliberează nu prin vindecare, ci prin deces. Faptul că noi suplimentăm numărul de paturi nu înseamnă absolut nimic. Nu oprim cu nimic evoluția acestei infecții și a numărului de decese. Lumea crede că dacă s-au operaționalizat niște paturi de terapie intensivă în niște containere viața lor este în siguranță. Nu, este doar o ultimă oprire înainte de a merge la cimitir. ", spune la RFI, Sorin Paveliu, expert în politici de sănătate publică.

UNIFARM cere modificarea de urgenţă a legislaţiei pentru a permite utilizarea stocului de produse şi echipamente necesare combaterii Covid19 cumpărate în 2020, inclusiv 310 ventilatoare, 80 de ventilatoare mobile, 27 de milioane de măşti, ochelari şi combinezoane de protecţie, dezinfectanţi şi alte materiale sanitare şi dispozitive medicale.

”Deblocarea de urgenţă a acestui stoc pentru care Statul Român a cheltuit sume impresionante de bani este impusă de evoluţia negativă a pandemiei şi de necesitatea ca autorităţile să nu cheltuiască noi resurse financiare pentru achiziţionarea altor produse identice”, se arată într-un comunicat al Unifarm semnat de directorul general interimar, Dan Junior Gătăianţu, şi de preşedintele CA, Speranţa Munteanu.

Sorin Paveliu: Astea sunt lucruri care se rezolvă în relația directă dintre Unifarm și Ministerul sănătății. Dacă o asemenea informație ajunge publică înainte ca Ministerul sănătății să ia deciziile care se impun înseamnă că colaborarea dintre instituțiile statului, dintre minister și instituțiile pe care le are direct în subordine sau mediat e complet distrusă. Ăsta este un semn că suntem ca o barcă în derivă, fără niciun fel de conducere.

Reporter: România a solicitat activarea mecanismului de protecție civilă al UE. A cerut medicamente. A cerut echipamente. Se putea face acest lucru mai devreme?

Sorin Paveliu: Nu știu dacă se putea face mai devreme. Nici nu cred că era cazul. Dar în primul rând nu era cazul să ajungem într-o asemenea situație. Dacă ne-am fi gândit mai din timp, nu cu foarte mult timp mai din timp, dar măcar cu o lună, această situația din ziua de astăzi putea fi evitată. Soluția nu era să ceri ajutor și să ceri milă, până la urmă, pentru că ne aflăm în dificultate, ci era să ne pregătim. Pentru că oamenii nu înțeleg ce înseamnă pregătire, (vă explic). Înseamnă adoptarea prin lege, promovarea către Parlament și obținerea din partea Parlamentului a unui cardul legal care să îți permită să iei msăuri care să întrerupă transmiterea virusului. În momentul de față noi avem o transmitere îngrozitoare în interiorul comunității. Orice persoană nevaccinată va ajunge să facă boală. Însă, în momentul de față vaccinarea nu face decât să prevină valul cinci din primăvară. În momentul de față nu poți vaccina într-o lună sau două mai mult de 5% din populație. Oricum, dacă se instalează imunitatea, pandemia își vede de drumul ei.

Rep: Să ne așteptăm și la un val cinci?

Sorin Paveliu: Dacă nu se vor lua măsurile care să determine vaccinarea unui procent din populație suficient de mare, cel puțin 60% - 70%, valul cinci este inevitabil. Ceea ce se întâmplă acum este că o tulpină care a fost foarte virulentă și foarte contagioasă a prins o populație nevaccinată și neimunizată. Să nu uităm că avem 30% din populație vaccinată, dar este insuficient. Cei care s-au vaccinat în primele valuri, cum am fost și eu, au început să iasă de sub protecția vaccinală, lucru dovedit și prin titrurile de anticorpi, dar și prin faptul că au început să se îmbolnăvească. Iar ceilalți 70% care nici măcar nu și-au pus problema să se vaccineze au primit această inoculare din plin.

Rep: Autoritățile au raportat joi peste 1.700 de pacienți la anestezi și terapie intensivă. În același timp au anunțat că numai există niciun loc liber în secțiile de ATI în întreaga țară. Ce se va întâmpla în zilele următoare? Ce se va întâmpla cu acești oameni care au nevoie de terapie intensivă?

Sorin Paveliu: Infrastructura medicală pe care Guvernul se zbate să o pună în momentul de față la dispoziție nu rezolvă absolut deloc problema. Să fie clar. Paturile din terapie intensivă se eliberează nu prin vindecare, ci prin deces. Faptul că noi suplimentăm numărul de paturi nu înseamnă absolut nimic. Nu oprim cu nimic evoluția acestei infecții și a numărului de decese. Din păcate aceste informații nu sunt oferite de acest așa zis grup de comunicare strategică. (Nu comunică public) și numărul de persoane care decedează în secțiile de terapie intensivă. Lumea crede că dacă s-au operaționalizat niște paturi de terapie intensivă în niște containere viața lor este în siguranță. Nu, este doar o ultimă oprire înainte de a merge la cimitir. Asta este realitatea. Noi nu mai putem să ne batem cu această pandemie în luna care urmează decât dacă luăm măsurile care să împiedice transmiterea virusului. Despre asta vorbim. Nu prin protecția economiei. Este o falsă protecție a economiei. Economia oricum va avea de suferit. Trebuie luate măsurile care să împiedice transmiterea. Trebuie adoptate legi care să facă absolut legale măsuri de separare a circuitelor în școli, în universități, la locul de muncă, lucruri care până acum s-au făcut cu jumătate de gură. Avem nevoie de intervenția Președintelui României pentru a declara starea de urgență. În decretul de declarare a stării de urgență poate fi enumerată o serie de măsuri care sunt sau urmează să fie aprobate de Parlament. În felul acesta se asigură constituționalitatea. Iar în intervalul de lockdown sau de stare de urgență, care nu trebuie să dureze mai mult de două, trei săptămâni, există timp suficient ca un Parlament conștient de această situație gravă să adopte legile necesare în așa fel încât să ne batem cu virusul împiedicând transmiterea. Mă refer la carantină. Mă refer la verificarea persoanelor care ies din zonele calamitate către București, de exemplu. Din jurul Bucureștiului o să iasă pe o declarație pe proprie răspundere care nu înseamnă nimic. Nu, persoanele care ies dintr-o zonă în care există 10% persoane infectate nu trebuie să iasă din zona respectivă decât dacă sunt testați. Pentru asta îți trebuie o lege. 

 

ASCULTĂ AICI INTERVIUL INTEGRAL:

 
Sorin Paveliu, expert în politici de sănătate publică, intervievat de Mirela Dădăcuș