Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


129 kg/cap de locuitor, mâncare aruncată anual direct la gunoi în România. Adică 2,5 milioane de tone!

mancare_gunoi_bun.png

Sursa imaginii: 
AFP via France24

Aproximativ 2,55 milioane de tone de hrană se aruncă în fiecare an în România, în cea mai mare parte mâncare gătită, fructe şi legume, a declarat, luni, într-o conferinţă de specialitate, Aurel Simion, secretar de stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), potrivit Agerpres.

"Deşi există un grad de incertitudine în ceea ce priveşte datele referitoare la risipa alimentară în Uniunea Europeană, cantitatea de alimente produsă ce este irosită pare să fie inferioară estimărilor de la nivel mondial. Un proiect de cercetare finanţat de Uniunea Europeană estimează că aproximativ 20% din alimentele produse în Uniune sunt irosite.

Conform studiilor existente, în România se aruncă în fiecare an aproximativ 2,55 milioane de tone de mâncare, (...) ceea ce înseamnă aproximativ 129 kg/cap de locuitor.

Din cele 129 kg/cap de locuitor risipite anual, 24% este mâncare gătită, 22% fructe, 21% legume şi 1% carne. Cea mai mare risipă de hrană se înregistrează în mediul urban, în timp ce în comunităţile rurale se folosesc metode tradiţionale de valorificare a resturilor de alimente în gospodării.

În mediul urban peste 95% din resturile din municipii ajung la groapa de gunoi. Costurile asociate risipei de alimente sunt de cel puţin două feluri: costuri economice şi costuri de mediu. Donarea de alimente ar trebui încurajată şi va rămâne permanent un factor esenţial de reducere a risipei alimentare", a afirmat secretarul de stat.

Ne permitem să aruncăm 20% din venituri direct la gunoi? Se pare că da

În România, prin Legea nr. 47/2016, data de 16 octombrie a fost declarată Ziua Naţională a Alimentaţiei şi a Combaterii Risipei Alimentare.

Un studiu realizat de Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă, care evaluează percepţia populaţiei privind risipa alimentară în România, produsele de panificaţie şi mâncărurile pregătite acasă sunt cele care au cel mai mare risc de risipă în gospodăriile românilor, deşi tendinţa de risipire s-a diminuat semnificativ în ultimii ani.

Conform cercetării, până la 50% din toată risipa alimentară o produc consumatorii individuali din oraşe. "Cheltuim pe hrană 40% din venituri, iar 33% până la 50% din aceasta ajunge direct în coşul de gunoi. De cele mai multe ori, cantitatea de mâncare aruncată într-o zi de o persoană reprezintă o masă completă, în jur de o jumătate de kilogram", arată studiul citat.

Retailerul de mobilă Ikea a organizat, luni, evenimentul cu tema "One Home, One Planet 2021", în care s-au aflat la aceeaşi masă lideri din mediul ONG, de business, academic, administraţie publică şi reprezentanţi ai companiei suedeze.