Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Dr. Sandra Alexiu (AMF-B) : Oamenii au impresia că scapă mai ușor de COVID-19 dacă iau medicamente scumpe si multe

dr_alexiu.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook/Dr.Sandra Alexiu

Medicii de familie se confruntă cu o avalanșă de cazuri noi de covid-19. Ar fi și mai multe dacă oamenii s-ar testa, însă nu o fac din mai multe motive: le este frică, nu vor să plătească testul sau salvarea ajunge să îi testeze târziu, când deja apar complicații,  spune la RFI, medicul de familie Sandra Alexiu, președinta Asociației Medicilor de Familie București - Ilfov. 

Peste 10.000 de cazuri noi de Covid-19 și 261 de decese au fost raportate în ultima zi în România. Au fost făcute 34.000 de teste, ceea ce înseamnă o rată de pozitivare de aproape 30%. La ATI sunt internați 1764 de pacienți. Medicul de familie Sandra Alexiu a semnalat luni, pe Facebook, o problemă cu care se confruntă tot mai multe persoane."Pacienți simptomatici cheamă salvarea miercuri, sunt testați abia duminică. Primesc de la salvare scheme de tratament standard cu antibiotice în doze mamut,  cortizon, vitamine în doze de mamifere, expectorante indiferent dacă au tuse sau nu, aspirina, antiinflamatoare chit că-s cu insuficiență cardiacă sau astm, homeopate, probiotice,  hepatoprotectoare și suplimente. În aceste condiții, ce să mai discutăm de tratament precoce la pacienții la risc, fereastră de oportunitate, salvarea vieților, carantinare la timp.", spune medicul. 

"Ne confruntăm cu o avalanșă de cazuri. Ar fi și mai mulți dacă s-ar testa toți, însă foarte mulți refuză să se testeze. Fie pentru că le e teamă de teste, fie pentru că nu vor să se testeze cu plată, de exemplu. Știți ce se întâmplă cu așteptarea salvării, pot să treacă zile întregi. Atunci refuză să facă testul. Eu am renunțat să mai vaccinez anti covid în cabinet pentru că aveam de la direcția sanitară vaccin Johnson, care nu prea a mai fost solicitat în momentul în care a crescut mult numărul de cazuri. În plus, lângă mine este un centru de vaccinare cu Moderna și numai avea rost, cu atât mai mult cu cât ni s-a impus să furnizăm și tichete de masă. Am renunțat la acest lucru. Este o activitate complet nemedicală care îmi consuma prea mult timp.", a declarat pentru RFI, dr. Sandra Alexiu, președinta Asociației Medicilor de Familie București - Ilfov.

Rep.: Este cunoscut faptul că medicii de familie sunt principalii vaccinatori din România pe tot ceea ce înseamnă programe naționale de sănătate și categorii vulnerabile. Puteau fi cuprinși de la bun început în campania de vaccinare anti covid?

Dr. Sandra Alexiu: Ar fi trebuit să fie cuprinși de la bun început. Eu mi-am mai expus acest punct de vedere. În primul rând pentru că atunci când structurezi o campanie de vaccinare în care bănuiești că vei avea mulți ezitanți, te bazezi în primul rând pe potențialul de încredere. Iar în toate sondajele de opinie din România din ultimii 10 ani, pe locul întâi ca potențial de încredere erau medicii de familie. S-a spus că nu putem să ținem vaccinul în condiții normale, că nu avem condiții bune de vaccinat în cabinete, ni s-a spus că nu știm să facem asta. Au fost tot felul de motive indicate. Din păcate, s-a ratat potențialul enorm de încredere. Eu cred că am fi fost mult mai departe. Am fost tratați cu dispreț. S-au spus despre noi cuvinte inimaginabile în organizarea acestei campanii. Am încercat să contribuim la campanie și am sugerat tot felul de posibilități de educație. Era absolut necesară o comunicare corectă și educarea populației în ceea ce privește campania de vaccinare. Sunt lucruri pentru care nu s-au acordat fonduri de la guvern. S-a mers doar pe partea de organizare. Medicii de familie au fost prinși pentru început doar în organizarea centrelor de vaccinare. Și în cele din urmă, când s-a văzut că scade mult dorința de vaccinare s-au gândit să ne dea și nouă la cabinete vaccinul Johnson.

Rep.: În acest moment România are un număr crescut de decese evitabile, spunea recent la RFI președintele Colegiului Medicilor din România. Cum s-a ajuns aici?

Dr. Sandra Alexiu: S-a ajuns aici din cauza faptului că Sănătatea nu a primit niciodată finanțarea de care avea nevoie. S-a ajuns aici pentru că nu există educație medicală, s-a refuzat sistematic educația medicală în sistemul de învățământ. S-a ajuns aici din cauza unei rețele de asistență medicală primară care a fost ignorată 30 de ani și în care nu s-a investit mai nimic. S-a ajuns aici pentru că statul niciodată nu a dat ascultare celor din teritoriu care lucrează practic și care vin cu bogata lor experiență de zeci de ani de vaccinare.

Rep.: România se află în acest moment într-un dezastru epidemiologic. O spune Organizația Mondială a Sănătății, care zilele acestea discută cu reprezentanții Institutului Național de Sănătate Publică. În opinia dumneavoastră ce ar trebui făcut? Ce ar trebui să se schimbe acum în strategia de luptă anticovid a Guvernului?

Dr. Sandra Alexiu: Este foarte greu de spus. Nu poți să dai sfaturi din afară când nu știi toate datele. Într-o lume ideală, ar trebui să beneficiem imediat de finanțare și de reformă profundă în tot ce înseamnă instituțiile statului care se ocupă de gestionarea acestei epidemii, de la Institutul Național de Sănătate Publică, în minister, toate direcțiile și departamentele, toate direcțiile județene de sănătate publică care trebuiau digitalizate încă de acum un an când s-a văzut ce dezastru este. Am ajuns în valul 4 și suntem tot pe acolo pe unde eram și acum un an și jumătate. Nu putem gestiona această criză. Nu reușim să facem față numărului mare de pacienți. Se pierd niște ferestre de oportunitate, cu toate că beneficiem de niște ajutoare, de niște doze furnizate la ora actuală de către diverse state. Nu putem să ajungem cu medicamentele, și așa puține pe care le avem la dispoziție, la pacienți pentru că pierdem fereastra de oportunitate.

Ei trebuie tratați precoce în primele trei, patru zile de boală. Ori la noi salvarea ajunge să îi testeze în ziua cinci, șase. Primesc rezultatul după încă o zi, două și s-a terminat. Oamenii ăștia intră deja în furtună citokinică și nici nu apucă să li se pună diagnosticul. (...) Degeaba avem legi dacă nu avem sancțiuni. Nimeni nu sancționează derapajele. Ce rost are să spunem că toată lumea trebuie să poarte masca corect, în condițiile în care nimeni nu controlează acest lucru? În situația asta bineînțeles că nimeni nu mai respectă regulile. Toată lumea e în derivă. Nimeni nu știe ce să facă. Senzația pe care o percep toți este cea de haos în care se descurcă fiecare cum poate. Neavând cunoștințe medicale au impresia că dacă iau medicamentele cele mai scumpe și cele mai multe, cu dozele cele mai mari, scapă mai ușor. Și ne confruntăm cu niște probleme și de supramedicație și de contraindicații. Nu există încredere în autoritate. Există numeroase voci care să vină și să vorbească, doar că toate aceste voci, ale profesioniștilor, nu sunt coordonate. Este haotic. Vin și vorbesc deopotrivă oamenii care sunt foarte buni profesioniști, dar în contrapartidă vin și oameni care nu au nici cea mai mică ideea de medicină, deși lucrează în sistem, care cu un PR foarte bine pus la punct capătă încrederea populației care nu are studii medicale. Și atunci, nu mai știi în cine să crezi.

ASCULTĂ AICI INTERVIUL INTEGRAL: