Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Va fi interzisă prostituția în Spania?

prostitutie.png

Sursa imaginii: 
AFP via rfi.fr

La Congresul Partidului Socialist spaniol care a avut loc la Valencia week-endul trecut, premierul Pedro Sanchez, a propus, printre altele, și interzicerea prostituției, în paralel cu un proiect de lege care vizează reducerea acestei activități foarte răspândită în Spania.

Potrivit rfi.fr, toate guvernele spaniole din ultimii 40 de ani au încercat să ia măsuri legale în acest sens, dar fără succes. În Spania prostituția este considerată în prezent o activitate ”alegală”, adică nu este incriminată prin Codul Penal și nici prin vreo altă lege specifică. Cu alte cuvinte, este acceptată de facto.

Infracțiuni penale sunt considerate doar proxenetismul, traficul de persoane și practicarea ostentativă a prostituției în apropierea instituțiilor de învățământ.

Un proiect de lege vizând libertatea sexuală publicat în martie anul acesta include două prevederi principale : incriminarea proxeneților și a patronilor de case de toleranță și crearea unui sistem de susținere a prostituatelor care vor să se retragă din activitate și să se reintegreze pe piața muncii.

Pe de altă parte, nu există un consens în coaliția de guvernământ: socialiștii lui Sanchez doresc pedepse mai aspre pentru clienți, în timp ce aliații de la Unidas Podemos consideră prostituția un rău inevitabil și că nu trebuie pedepsiți decât traficanții de persoane.

De menționat că autoritățile locale din 50 de municipalități au luat în ultima vreme măsuri drastice împotriva prostituției. La Barcelona de exemplu, clienții pot fi amendați cu sume între 1000 și 3000 de euro, iar prostituatele cu sume mult mai mici, de la 100 de euro până la 750 de euro, dacă își desfășoară activitatea în apropierea liceelor.