Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


CES a amânat pentru vineri dezbaterea proiectului prin care se introduce certificatului sanitar în spitale. Gelu Duminică: Nu ne dorim să încălcăm drepturile cuiva

spital_covid.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook/Ro Vaccinare

Consiliul Economic Social a amânat pentru vineri dezbaterea pe propunerea de lege care oferă posibilitatea angajatorului să suspende contractul de muncă al salariatului pentru o perioadă de 30 de zile, dacă nu este vaccinat cu schemă completă sau nu se testeaza constant anti covid. Este vorba despre personalul din unitățile sanitare cu paturi publice și private, angajații ISU și MAI, care vor avea obligația să prezinte la locul de muncă certificatul sanitar.  "Legea a fost depusă în urmă cu două zile în parlament. Noi am primit documentul abia ieri după amiază, iar Senatul ne-a dat timp o zi să discutăm această propunere. Potrivit legii, instituția în care eu activez  prevede faptul că are termen 10 zile pentru a formula un răspuns. Ori vrea parlamentul dezbatere, ori nu.", spune la RFI, Gelu Duminică, sociolog și membru în plenul Consiliului Economic Social (CES).          

Personalul medical nevaccinat anticoronavirus din spitalele publice și private, din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență, Inspectoratului de Aviație (avioanele și elicopterele SMURD), Ministerului de Interne, inclusiv din instituțiile subordonate, ar urma să prezinte la locul de muncă certificatul verde COVID-19 - care atestă vaccinarea, trecerea prin boală sau testarea. Cei care nu s-au vaccinat și nici nu au trecut recent prin boală au alternativa testării pe banii lor. Cine nu s-a vaccinat, nu a trecut prin boală și nici nu se testează riscă suspendarea contractului de muncă pentru 30 de zile, spune proiectul de lege depus în urmă cu două zile la Parlament. 

"În situația în care personalul din unitățile publice cumulează 30 de zile de suspendare, contractul în baza căruia își desfășoară activitatea încetează de drept. În situația în care personalul din unitățile private cumulează 30 de zile de suspendare, angajatorul poate dispune fie prelungirea suspendării, fie încetarea contractului în baza căruia își desfășoară activitatea. Nerespectarea legii reprezintă contravenție și se sancționează cu amendă de la 50.000 lei la 100.000 lei, aplicată conducătorului unității respective.", se arată în proiectul de lege care, potrivit ministrului Sănătății, urmează a fi votat în Parlament în regim de urgență.

Documentul trebuia dezbătut astăzi în plenul Consiliului Economic și Social, însă discuțiile au fost amânate pentru ziua de vineri. 

"Noi am primit legea aseară. Senatul ne-a dat termen de o zi pentru a discuta această lege. Acum, legea de funcționare a CES-ului, care este o instituție independentă, nu este subordonată Parlamentului, prevede faptul că instituția are termen 10 zile pentru a formula un răspuns. De ce acest termen? Tocmai pentru a putea să te apleci cu atenție asupra propunerilor pe care legiuitorul le pune pe piață și să oferi argumente și să asiguri dezbaterea socială, atât de necesară. (...) Ori vrea parlamentul dezbatere, ori nu. Nu am făcut decât să cerem puțin timp. Plenul a cerut de fapt două zile în plus, am amânat-o pentru vineri, când vom avea o ședință extraordinară, tocmai pentru a putea să ne uităm, să cerem informații suplimentare, să vedem jurisprudența, să stăm de vorbă cu toată lumea interesată, pentru că ceea ce nu ne dorim este să încălcăm drepturile cuiva. Să fim foarte atenți astfel încât drepturile tuturor să fie respectate, pacea socială să fie asigurată și la urma urmei bunăstarea socială, sanitară și economică să fie acolo unde trebuie să fie. Lucrurile făcute în mare grabă nu ajută. Ne-a surprins că legiuitorul a venit cu această măsură abia acum. Noi, societatea civilă, o cerem de prin martie-aprilie...Apropo, inițiatorul legii este domnul Florin Cîțu, în calitate de senator. Atunci, inițiatorul, în calitatea sa de prim-ministru, zicea că am învins pandemia. Atunci, logic nu putem lua o astfel de decizie, să emitem un punct de vedere bun, coerent în 12 ore ", spune la RFI, Gelu Duminică,  sociolog și membru în plenul Consiliului Economic Social.         

ASCULTĂ AICI INTERVIUL INTEGRAL:

 

 
Gelu Duminică, sociolog și membru în Consiliul Economic și Social