Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


România: strigăt de disperare din ochiul furtunii

Presa internațională este tot mai preocupată de situația pandemică din Europa de Est. Iar România se află în prim-planul preocupărilor.

”România se află în ochiul furtunii”, transmite Euronews. Cu o rată a mortalității printre cele mai mari din lume, spitalele lucrează la supracapacitate.

Țara se confruntă cu o creștere a infecțiilor în mare parte în rândul majorității nevaccinate a populației adulte. Sub o treime din populația adultă a României este complet vaccinată.

În București, ambulanțele fac coadă în afara Spitalului de Boli Infecțioase Matei Balș, unde se așează paturi pe coridoare. Țările Uniunii Europene au ajutat prin trimiterea de medicamente și echipamente .

Aceeași rețea de televiziune vorbește despre „strigătul disperării” medicilor din România. ONG-ul care reprezintă medicii capitalei, a trimis o scrisoare deschisă către țară, în care afirmă că sistemul medical și-a atins limitele și denunță rata scăzută de vaccinare.

 

Decalaj de vaccinare

Associated Press vorbește despre numărul record de infecții și decese pe fondul decalajului de vaccinare:

”România are cea de-a doua cea mai mică rată de vaccinare din UE după Bulgaria. Aceasta pune sub presiune sistemul de îngrijire a sănătății, care lucrează la capacitatea maximă.  Organizația Mondială a Sănătății a declarat marți că va trimite un expert senior în România pentru a contribui la consolidarea răspunsului pandemic al țării și va facilita furnizarea a 34.000 de teste rapide de diagnostic COVID-19 și 200 de concentratoare de oxigen pentru a trata pacienții cu virus”.

The Guardian notează că paturile de urgență sunt complet ocupate în toată țara. Filmările de televiziune de la spitalele din București arată pacienți întinși pe saltele direct pe podea sau așezați pe băncile aglomerate de pe holuri, ținându-și rezervoarele de oxigen. Morgile lucrează, de asemenea, la capacitate maximă.

Postul tv francez LCI privește către întreaga regiune și prezintă cifrele: doar 18,5% dintre ucraineni și 34% dintre români sunt vaccinați. Cifre departe de media europeană, care reprezintă 74% din populație. În comparație, 75,8% dintre francezi au primit acum cel puțin o primă doză de vaccin.

În alte părți din est, contaminările continuă. La fel ca în Bulgaria, care a diagnosticat marți, 19 octombrie, aproape 5.000 de pacienți noi în 24 de ore, cea mai mare rată zilnică din 24 martie.

Și cu doar 24% din populația adultă complet vaccinată, spitalele din toată țara sunt inundate de pacienți. Republica Cehă a înregistrat cel mai mare număr de cazuri noi din aprilie, cu 2.521 de contaminări în ultimele 24 de ore, iar cele 54 de decese care au avut loc în ultimele șapte zile au depășit deja numărul pentru septembrie.

 

Situație dezastruoasă în Rusia

Iar publicația Ekho Moskvy vorbește despre consecințele economice ale unui eventual nou blocaj: 

”Anul 2020 a arătat că efectele blocării sunt incomparabil mai mari decât cele ale  bolii și ale mortalității crescute. Dar un lucru nu a fost luat în considerare: când situația dificilă se prelungește de luni de zile, are un impact economic din ce în ce mai negativ. Chiar și o economie modernă, cu automatizarea și intelectualizarea sa, este formată din oameni. O țară a cărei populație se stinge rapid nu se poate dezvolta. ” (sursa: Eurotopics).

Iar ziarul polonez Gazeta Wyborcza acuză presa de stat rusă că acoperă realitatea:

„În ultimele zile au fost înregistrate peste 900 de decese pe zi. Aceste informații nu sunt secrete, pot fi găsite în anunțurile instituțiilor de stat și pe site-urile agențiilor. Dar mass-media controlată de la Kremlin nu raportează despre asta.

Telespectatorii Rossia 1 sau Kanal 1 - principalele surse de informații despre lume și țară pentru majoritatea rușilor - nu aud nimic despre numărul înfricoșător al victimelor epidemiei. Și canalele TV nu oferă o imagine de ansamblu asupra situației pandemice”. (Sursa: Eurotopics).

 
Revista presei internaționale din 20 octombrie 2021