Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Vasilescu, BNR : ”Ne aflăm în scenariul inflației galopante...Aproape că nu îndrăznesc să răspund” la întrebarea cât va dura dar să sperăm că nu vine stagflația

bnr_banca_centrala.jpg

Banca Nationala a Romaniei
Sursa imaginii: 
bnr.ro

Consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, explică pe larg la RFI ce impact vor avea creșterile de prețuri la gaze și electricitate și de ce inflația a început o creștere ”galopantă” care a dat peste cap toate previziunile Băncii Centrale cu privire la felul în care vom încheia anul. El vorbește și despre scenariul sumbru pe care nu îl exclud nici unele bănci centrală : ”toxica” stagflație”.

Consilierul guvernatorului Isărescu spune la RFI că nu se așteaptă ca măsurile anunțate de guvern și cele pe care Parlamentul se pregătește să le adopte pentru a amortiza șocul majorării facturilor să mai aibă vreun efect substanțial. Așadar, previziunile din vară privind o inflație de 5,6 la sută în decembrie sunt depășite și lună de lună scenariul e dat peste cap.

Problema în România, explică Adrian Vasilescu, este legată de structura societății, obișnuite ca statul să vină cu soluții, dar și de cea a economiei, care se bazează pe câteva sute de mii de firme amenințate de faliment din cauza creșterii prețului la gaze și energie dar și din cauza întreruperilor pe lanțurile de aprovizionare. Cât despre stat, acesta nu are nici el banii necesari pe care ”să-i poată arunca din elicopter” pentru a putea combate astfel de derapaje.

Dar putea face BNR mai mult să țină în frâu inflația, cum sugera recent premierul demis Florin Câțu. Consilierul guvernatorului BNR îi dă acestuia o lecție de economie explicând că astfel de creșteri de tarife la gaze și energie nu pot fi ”stăpânite de nicio bancă centrală din lume, chiar dacă ar duce politica de dobândă monetară la sută la sută”.

În fine, Adrian Vasilescu vorbește și despre scenariul sumbru al ”stagflației”, care ne-ar prinde pe picior greșit din cauza deficitelor enorme, analizate fiecare în parte de reprezentantul Băncii Naționale a României.

Ascultați interviul integral...

 

 
Consilierul guvernatorului BNR Adrian Vasilescu