Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Directorul DSP Iași, Vasile Cepoi: ”Vor muri oameni în drum!”

violeta.jpg

Sursa imaginii: 
UPU SMURD via Violeta Cincu

Criza de pesonal și aprovizionarea cu oxigen, două dintre cele mai grave probleme ale sistemului sanitar ieșean aflat în prima linie a luptei cu pandemia. De mai bine de trei săptămâni nu mai sunt locuri la Terapie Intesivă Covid 19. Paturile se eliberează de cele mai multe ori prin decesul pacientului...

Redeschiderea Spitalului Mobil de la Lețcani a fost o gură de oxigen pentru puțin timp. Nu se mai pot operaționaliza noi paturi pentru că nu există personal. Iar peste 11 zile medicii și asistentele medicale din Republica Moldova detașate la Lețcani vor pleca și nu are cine să-i înlocuiască. Pe de altă parte, Direcția de Sănătate Publică va cere Comitetului pentru Situații de Urgență să fie făcute verificări pentru a se vedea dacă se respectă carantina.

Situația este în continuare dramatică. 20 de pacienți pe ventilație mecanică în UPU la Spitalul ,,Sf. Spiridon”, zece pe oxigen și nu mai erau locuri nicăieri, în nicio Terapie Intensivă și în niciun spital care tratează în secții de boli infecțioase pacienți care au nevoie de oxigen.

La Lețcani se deschid încă 12 paturi de Terapie Intensivă în aripa cealaltă a spitalului, iar Spitalul de Recuperare a reușit să mai operaționalizeze încă zece locuri cu oxigen pentru pacienții cu nevoi mici și medii de oxigen. Toate aceste locuri se vor ocupa imediat cu pacienții care se află în UPU în momentul de față.

Directorul DSP Iași, Vasile Cepoi spune că: “având în vedere faptul că s-a liberalizat în ultimele luni de zile, în ciuda faptului că direcțiile de sănătate publică s-au opus, s-a liberalizat acea testare individual, cumpărând teste de la farmacie care nu sunt înregistrate nicăieri. Foarte probabil, numărul persoanelor infectate este mult mai mare decât ceea ce știm noi la ora actuală.

În momentul de față, avem 3.600 de persoane izolate la domiciliu și în spital, dintre care, în spital sunt 880 la ora actuală și o problemă cu care ne confruntăm este faptul că pacienții identificați pozitiv nu vor să spună persoanele de contact. În aceste condiții, efortul celor 35 de oameni care lucrează la aceste anchete epidemiologice este ineficient pentru că este greu de crezut că din 3600 și ceva de persoane care sunt izolate au avut contact doar cu mai puțin de 2000 de persoane.

Am atenționat de mai multe ori, de altfel, că ascunderea acestor informații, referitoare la această boală și la bolile infecto-contagioase este o infracțiune care este sancționată de către Codul Penal. Noi vom face o analiză a cazurilor care ni se par suspecte că ar ascunde aceste informații și vom solicita organele în drept să ancheteze și să vadă care este situația reală, pentru că dacă nu carantinăm persoanele de contact, toată această acțiune de limitare a acestei boli este compromisă“

 

Criză de personal și sincope în aprovizionarea cu oxigen

Directorul DSP Vasile Cepoi este alarmat și de faptul că în școli părinții refuză în continuare să testeze copiii. Frecvent, DSP constată că la cele opt zile de la suspendarea clasei, o mare din copii sunt pozitivi.

Faptul că infecția la copii se manifestă cel mai frecvent asimptomatic face din ei un vector extrem de puternic, cu un impact mare în diseminarea acestei boli.

Sunt 28 de paturi la Lețcani, se mai deschid 12 sau chiar 14. S-a mărit numărul de paturi din salon, fără să se mai respecte regula distanțării dintre paturi, s-a optat pentru posibilitatea de a mai trata un pacient. Se poate ajunge la 56 de paturi. Problema este că pentru următoarele 14 paturi nu există personal.

Directorul DSP Iasi, Vasile Cepoi explică: „ Spitalele din Iași sunt deja suprasolicitate, nu mai rezistă, cum nu mai rezistă nici rețelele electrice, nici rețelele medicale de gaze, inclusiv firmele aprovizionatoare de oxigen nu mai au posibilitatea să asigure continuitatea furnizării.

La Spitalul Sf. Spiridon astăzi e o situație aproape critică - dacă mașina nu ajunge în următoarele 2-3 ore vor fi cel puțin zece pacienți care nu vor mai beneficia de oxigen.Văd că în continuare sunt oameni care fabrică tot felul de teorii să explice inexplicabilul.

La Lețcani am reușit să asigurăm personal pentru aceste 12 paturi, sunt la limită și acolo. În primul rând nu avem infirmieri, de aceea am lansat astăzi un apel către personalul medical angajat și neangajat, dacă există disbonibilitatea să vină să lucreze cel puțin 30 de zile la Pașcani, prin detașare”.

Nici medicamente nu mai sunt. Este așteptat Remdesivirul. Tocilizumab nu există, pentru că producătorul nu reușește să acopere cererea. În unele spitale există un deficit de anticoagulante, dar a crescut ușor rata vaccinării...

Concluzia este trasa de directorul DSP Vasile Cepoi: ”dacă nu vom limita mobilitatea și nu vom crește respectarea regulilor de către elevi, nu avem cum să facem față. Toate prognozele, și cele făcute de noi la nivelul județului și cele de la nivel național arată că vârful nu a fost atins încă și dacă mergem în continuare așa, indiferent de ce eforturi vom mai face și indiferent de ce filosofii vor mai avea diferite persoane în media și pe rețelele de socializare, vor muri oamenii în drum