Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Mesaj diplomatic către românii care au protestat în Italia : ”Când merg la cineva în casă, din bun simț nu mă apuc să-i arunc cu vopsea pe pereți”

captura_video.jpg

Sursa imaginii: 
Captura video/Credit : Cecilia Fabiano

Ambasadorul României în Italia, George Bologan, a luat atitudine, miercuri, în cadrul unei videoconferințe cu reprezentanții mediului asociativ și ai presei de limbă română din Italia condamnând gestul unor români de a purta tricolorul la manifestațiile anti-Certificat verde, relatează publicația Roitalianul, citată de G4media.

”Am asistat zilele trecute la manifestații denumite no-vax, unele violente, condamnate de întreaga clasă politică peninsulară și de către opinia publică italiană. La aceste manifestații au luat parte, din păcate, și cetățeni români, unii dintre ei purtând drapelul României. Democrația înseamnă responsabilitate, drepturi și obligații. Nu doresc să emit judecăți asupra principiilor fundamentale și libertății fiecăruia de a avea propriile opinii, doresc însă să reamintesc că o mare parte dintre compatrioții care se află pe teritoriul Italiei sunt rezidenți, nu sunt cetățeni italieni.

Prin urmare, dacă nu aș fi cetățean italian, aș avea rețineri pentru a protesta, mai ales participând la acțiuni violente față de deciziile autorităților unui stat prietenos. Când merg la cineva în casă, din bun simț îi respect regulile casei și nu mă apuc să-i arunc cu vopsea pe pereți sau să-l critic cum își organizează viața, într-un anumit fel.

Guvernul de la Roma a luat măsuri pentru a se proteja împotriva pandemiei, care după cum vedem, în al doilea an, produce efecte dezastruoase pe trei paliere esențiale: economic, social și mai ales uman, provocând deja o stare de oboseală generală”, a spus ambasadorul.

Ultimele proteste violente în Italia au avut loc chiar luni, când oamenii legii au folosit tunurile de apă pentru a respinge manifestanții care blocau una dintre porțile portului Trieste. Protestatarii au încercat să reziste, strigând „Libertate” și „Oamenii ca noi nu vor ceda niciodată”. Docherii şi activiştii au demonstrat timp de mai multe zile împotriva extinderii obligativităţii certificatului verde. Se estimează că în jur de 40% din lucrătorii portului Trieste nu au un certificat verde. În jur de trei milioane de lucrători ar fi în prezent nevaccinați, iar cei mai mulți vor fi nevoiți să își facă un test frecvent, dacă vor dori să continue. Ivan Russo, directorul patronatului Confetra, a declarat pentru AFP că dintr-un total de 900.000 de șoferi de camion, curieri și angajați din depozite, ai firmelor pe care le reprezintă, 25-30% nu au certificate COVID.