Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Mirel Bănică despre Biserică și Pandemie : Omul va avea nevoie întotdeuna de miracol și va pune ”o religie în locul altei religii”

priere.jpg

Sursa imaginii: 
AFP/GETTY

Pelerinajul de o săptămână din București a debutat joi, 21 octombrie, când a început sărbătoarea Sfântului Dimitrie cel Nou, ocrotitorul orașului, ale cărui moaște vor fi așezate în pridvorul Catedralei Patriarhale. Interzis în 2020, anul acesta pelerinajul are loc în condițiile în care, o spune însăși Patriarhia, ”secțiile ATI ale spitalelor din întreaga țară sunt total excedate de bolnavi care agonizează, iar morgile sunt arhipline”. În context, Biserica le-a cerut credincioșilor ”să asculte cu maximă luare aminte exclusiv de sfaturile medicilor”. Totuși, au existat numeroase voci care au criticat BOR că ar fi putut face mai mult, implicându-se în campania de vaccinare sau renunțând la pelerinaje.  Cercetătorul Mirel Bănică, specialist în socio-antropologia religiei, comentează la RFI despre ce ar putea și ce ar trebui să facă de fapt Biserica în pandemie.

Mirel Bănică începe analiza cu îndemnul de a se vedea ce se întâmplă în alte state membre ale Uniunii Europene unde nu s-a cerut cu aceiași vehemență ca în România implicarea Bisericii. Dar, dacă menirea esențială a Bisericii este să îndrume spiritual și nu să facă militantism medical, atunci de ce voci din interiorul Bisericii Ortodoxe au venit cu mesaje clare împotriva vaccinării? Mirel Bănică este de părere că ar trebui să le vedem în contextul mai larg al societății moderne mutate pe rețelele de socializare : astfel de prelați ar fi rămas izolați în parohiile lor dacă nu exista internetul. Pe larg despre ce ar putea face Biserica în pandemie, despre hulitele pelerinaje și semnificația lor, despre fatalismul la români și despre ce am putea pune în locul religiei și Bisericii, dacă am putea pune ceva, pe larg în interviul cu Mirel Bănică...

 
Cercetătorul Mirel Bănică, specialist în socio-antropologia religiei