Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Spitalul din Târgu Cărbunești rămâne fără oxigen după colapsul instalației

Este cod roșu la Spitalul Târgu Cărbunești după colapsul instalației de oxigen. Aproximativ 80-90 de pacienți Covid necesită suport de oxigen anunță Ministerul Sănătății care mai spune și că se analizează circumstanțele în care doi pacienți covid au murit în acest timp.

Update: “12 pacienți au fost transferați pe secția UPU de la Târgu-Jiu și 4 la spitalul din Rovinari. Un pacient intubat, aflat în stare gravă nu a putut fi pentru moment transferat” spune la RFI prefectul județului Gorj, Marcel Iacobescu.

În acest timp, doi pacienți au murit, însă prefectul județului Gorj spune că, potrivit medicilor cu care a vorbit, decesele nu pot fi asociate cu evenimentul pentru că erau în stare critică și au fost trecuți imediat pe oxigen.

“Dacă asociem cele 2 decese cu incidentul speculăm” este de părere oficialul.

Inspectoratul pentru Situații de Urgență Gorj anunță că cele două persoane decedate erau în stare foarte gravă, internate în secția ATI.

„Din informațiile transmise de catre reprezentantii spitalului, pacienții nu au rămas niciun moment fără oxigen. Se va stabili, cu siguranță, ulterior dacă decesele au legătură cu defecțiunea”, au precizat reprezentanții ISU.

****

Ambulanțele trimise la fața locului au adus 67 de butelii de oxigen. În total au fost trimise la Târgu Cărbunești 10 ambulanțe SMURD, 4 autospeciale pentru transport victime multiple și un microbuz din județul Gorj și limitrofe: Mehedinți, Hunedoara, Dolj și Vâlcea.

Șeful DSU, Raed Arafat a declarat la Digi24 că a fost informat imediat. „Este o defecțiune tehnică a stocatorului de oxigen. Noi așteptăm ca firma să vină să repare foarte rapid. Motivele de defecțiune nu le știu, județul a acționat foarte bine, inspectoratul a mobilizat din județele limitrofe. Au fost mobilizate resurse foarte bune. În județ s-au trimis 5 ambulanțe SMURD, patru de la ambulanță și una de multiple victime. Plus au fost trimise butelii de oxigen, care să poată fi folosite temporar, până la remedierea situației.  Nu avem cum ști că se va defecta stocatorul. Ce să se înlocuiască? Stocatoarele sunt puse recent, nu sunt vechi, sunt pe contracte cu firme. Să vedem de ce s-a defectat.”

Alarma a fost dată, vineri dimineața, de medicii din spitalul din Târgu-Cărbunești. În spitalul suport Covid erau internați 149 de pacienți infectați cu Covid-19, din care aproximativ  80-90 pacienți necesită suport de oxigen.

Zeci de ambulanțe sunt la unitatea medicală unde peste 80 de pacienți au nevoie de oxigen, potrivit publicației locale Pandurul. Cei 80-90 de pacienți care necesită suport de oxigen îl primesc de la buteliile din ambulanțe

Prefectul județului Gorj, Marcel Iacobescu, este de părere că cel mai probabil situația a fost provocată de suprasolicitarea instalației.