Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


„Maratonul vaccinării pentru viață” în toate sectoarele Capitalei, în acest weekend. De teama bolii şi a restricţiilor, oamenii stau la coadă pentru a se vaccina

vaccinare_1.jpg

Până la sfârşitului anului, la fiecare final de săptămână, în Capitală va fi organizat un maraton de vaccinare anticoronavirus.
Sursa imaginii: 
RFI România/Mirela Dădăcuș

O amplă campanie de vaccinare a demarat astazi în București. Până luni dimineață, șase centre de vaccinare vor fi deschise non-stop, într-un moment în care România înregistrează cel mai dur bilanț pandemic din toată Europa, din cauza ratei scăzute de vaccinare. Evenimentul este organizat de Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împreună cu mai multe instituții, printre care și Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din Capitala care va suplimenta personalul din centre cu voluntari, inclusiv studenți la medicină militară.  Peste 10.000 de persoane s-au vaccinat, în numai 6 ore, dintre care 3.105 în cadrul "Maratonului pentru viață". Campania s-a lansat oficial la prânz, la centrul de vaccinare  de la Palatul Copiilor, unde au fost prezenți ministrul interimar al Sănătății dar și experta Organizației Mondiale a Sănătății în România, venită pentru a analiza situația gravă provocată de pandemie. 

Șase centre de vaccinare anti-COVID vor fi deschise non stop în București până luni dimineață la ora 8: Romexpo, Circul Metropolitan, Biblioteca Națională, Liberty Mall, Clubul seniorilor Mihai Eminescu și Palatul Copiilor. La acesta din urma startul la vaccinare s-a dat în această dimineață la ora 8. Peste 850 de persoane se imunizaseră până la prânz, când a fost lansat oficial „maratonul vaccinării pentru viață”.  La ora 13.00, zeci de persoane așteptau la rând pentru a se imuniza.


Sursa imaginii: 
RFI România/Mirela Dădăcuș

Medicul Cristian Radu, coordonatorul centrului de  vaccinare: “Cei mai mulți vin pentru prima doză, pe urmă sunt cei cu doza 3. Cei cu doza unu au între 30 și 45 de ani, iar cu doza 3 sunt beneficiarii pe care noi îi cunoaștem de la celelalte doze, care se întorc în centru. Niciunul dintre ei nu a acuzat stare de rău sau vreo reacție alergică după dozele făcute în martie sau aprilie. (...) Ne dorim să vină cât mai multă lume să s evaccineze, nu avem un target de persoane pe care să le vaccinăm, oamenii trebuie să înțeleagă că vaccinul nu este dăunător, vaccinul te protejează, pe tine și pe cei din jur”.

Prezenți la lansarea "Maratonului pentru viață” ,ministrul interimar al Sănătății şi reprezentanta OMS în România, Heather Papowitz, au îndemnat românii să se imunizeze și să respecte in continuare regulile sanitare.


Sursa imaginii: 
RFI România/Mirela Dădăcuș

Ministrul interimar al Sănătății, Cseke Attila: “Mesajul nostru ferm este acela ca oamenii să vină la vaccinare şi în acelaşi timp, în fiecare zi, în fiecare clipă, în fiecare moment, să păstrăm măsurile de protecţie, în primul rând masca, ce va fi instituită ca obligatorie prin decizia Guvernului atât în spaţiile închise, cât şi în spaţiile deschise, şi să ne protejăm unii pe alţii”.

După discurs, ministrul sănătății a mers în sala de așteptare post vaccinare și le a împărțit oamenilor brățări cu mesajul: Împreună învingem pandemia!

Am stat de vorbă cu câțiva dintre cei veniți să se imunizeze la centrul de la Palatul Copiilor. Unii pentru prima doză, alții pentru a 3 a . Unii de frica virusului, alții de teama restricțiilor care vor intra în vigoare de luni.

“Am 68 de ani și sunt la a treia doză. M-am vaccinat de la început. Nu am avut probleme nici la prima doză, nici la a doua, acum sper să nu am.

George (22 de ani) și Andreea(21 de ani) au venit de mână la vaccinare. Pentru prima oară. “Din cauza restricțiilor care apar de săptămâna viitoare. (...) Ne era teamă de vaccin din cauza zvonurilor și a faptului că vaccinul a apărut prea repede. Ne-am oprit la vaccinul Johnson, facem o doză și am scăpat. Tata a fost spitalizat la ATI cu covid, s-a vaccinat după ce s-a externat”Sursa imaginii: 
RFI România/Mirela Dădăcuș

“Am 80 de ani, sunt la prima doză. Am zis că dacă toți s-au vaccinat, eu de ce să mai rămân...Mă simt bine, nu știu mai târziu cum va fi. Cu ce v-ați vaccinat? Cu kaizer. Cu Pfizer...Nu, cu kaizer, că mie îmi place kaizerul. Hahaha.”