Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Flavius Ilioni Loga (Asociația LOGS) : „S-ar putea să ajungem la peste 10.000 de cereri de azil în România”

Director executiv al Grupului de Inițiative Sociale LOGS, Flavius Ilioni Loga, a explicat, la RFI, cum a crescut numărul de cereri de azil în ultimul timp. Astfel, dacă până în 2019 numărul celor care solicitau azil era undeva la 2.500-3.000, până la finalul lunii septembrie a anului acesta, cererile înregistrare erau aproximativ 7.400.

„Dacă trendul continuă, și suntem la jumătatea lunii octombrie și sunt foarte mulți oameni care vin, s-ar putea să ajungem la peste 10.000 de cereri de azil în România”, afirmă directorul asociației LOGS, o organizație „grass-roots” stabilită în partea de vest a României, care promovează integrarea grupurilor vulnerabile de migranți,.

Noi oferim aici tichete sociale pentru alimente, e un ajutor complementar pe care îl oferă centrele de azil, oferim acces la dușuri, produse de igienă, îmbrăcăminte, încălțăminte, dar și asistență medicală foarte de bază sau referire către camerele de urgență, dacă sunt probleme medicale majore”, precizează el.

Totuși, chiar dacă numărul lor a crescut considerabil în ultimul timp, cererile nu sunt legate de solicitanții de azil care au plecat din Afganistan după evenimentele din august, din Kabul.

Cu toate acestea, se pare că majoritatea dorește să ajungă într-o altă țară europeană, cum ar fi Belgia sau Franța, deși integrarea în România funcționează ca și în alte țări europene. Motivele, ne spune el, au legătură, de cele mai multe ori, cu familia.

Toată lumea vorbește cu respect de România, toată lumea vorbește cu mulțumire față de ceea ce facem și noi, și alți membri din comunitatea noastră, dar majoritatea nu se gândesc că România poate să le ofere siguranță. Se gândesc la o altă țară. Cred că în primul rând oamenii se gândesc să ajungă în comunități unde deja sunt rude de-ai lor și prieteni de-ai lor”.

 

 

Grupul de Inițiative Sociale LOGS a luat ființă în anul 2019, după ani buni de acțiuni voluntare a membrilor fondatori care provin din județele Timiș și Arad. Scopul Asociației LOGS Grup de Inițiative Sociale este de a participa activ la dezvoltarea comunităților urbane și rurale din România pentru a sustine identificarea, răspunsul și depășirea nevoilor specifice ale grupurilor vulnerabile, cu ajutorul implicarii comunității locale și voluntari prin organizarea de proiecte culturale, sociale şi educaţionale.

Membrii organizației sunt profesioniști din domeniu social, formatori și refugiați și migranți stabiliți în România.