Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Despre vaccinare, cu evlavie: Nu se cade să te rogi pentru ce e în puterea ta să faci

ps_lucian.jpg

Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului
Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului
Sursa imaginii: 
Facebook

O amplă dezbatere cu scopul de a afla ”cum se poziționează cultele religioase din România față de vaccinare” a fost organizată, luni, de Hotnews. Au fost invitați reprezentanți ai principalelor culte, printre care purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române (BOR), Vasile Bănescu, prim rabinul Comunităților Evreiești din România, muftiul Iusuf Muurat, liderul spiritual al comunităţii musulmane din România, dar și alți lideri și specialiști din zona religiei.

 

Dezbaterea privind poziția cultelor din România față de vaccinarea anti-Covid a început cu poziția prim rabinului Comunităților Evreiești din România. Rafael Shaffer a subliniat că poziția sa este clar „pro-vaccinare. „Am auzit, din păcate, de multe ori argumentul că credinciosul este apărat prin rugăciune. Omul se poate ruga pentru ce nu e în puterea, în strădania lui. Unde este în puterea lui, nu se cade rugăciunea. E în puterea noastră să ne vaccinărm. După ce ne-am vaccinat și am respectat măsurile, atunci avem dreptul să ne rugăm”, a spus rabinul.

Ascultă:

Cum vede, însă, BOR discuția depre vaccinare și cum argumentează faptul că, până acum, Biserica nu a lansat un apel ferm la vaccinare pentru toți credincioșii, unii înalți chiar instigând populația să se ferească de vaccin? Purtătorul de cuvânt al BOR, Vasile Bănescu, a subliniat în primul rând că BOR nu a fost niciodată poziționată oficial contrar vaccinării. Totuși, a explicat Bănescu, „nu poți invita o masă întreagă să meargă să se imunizeze necunoscând profilul medical al fiecărei persoane”.

Ascultă:

Pastorul Iuga, reprezentant al cultului baptist a fost puțin mai tranșant în exprimare: „Nu avem o poziție pro sau contra vaccinare. Poziția noastră e pro libertate. Credem în capacitatea fiecărei persoane de a gândi liber. Nu ne-am propus să divizăm comuitatea și nici să îi lămurim”, a spus pastorul Viorel Iuga, care recunoaște că nu s-a vaccinat „nu din motive doctrinare, ci din motive pro-alegere”.

O poziție extrem de clară pro-vaccinare a venit de la muftiul Iusuf Muurat, liderul spiritual al comunităţii musulmane din România. Profesorul teolog Cristian Barta, decan al Facultății de Teologie Greco-Catolică a Universității ”Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, a remarcat faptul că „este limpede că la nivelul societății românești campania de vaccinare nu a avut o susținere clară, puternică, în diferite segmente ale societății. Era important dacă toată comunitatea politică ar fi transmis un mesaj foarte limpede și dacă ar fi transmis acest mesaj și toate instituțiile”, a spus profesorul teolog Cristian Barta.

Ascultă:

La rândul său, Cătălin Raiu, teolog și politolog, expert OSCE în libertate religioasă și cadru didactic la Facultatea de Administrație și Afaceri, a amintit că „la mijlocul lunii decembrie 2020 Guvernul a anunțat că are acceptul cultelor pentru vaccinare. Dar bisericile sunt organisme complexe, nu sunt unități militare. Era nevoie de o consultare extinsă în micile comunități, aspus teologul care a dezvăluit că, la nivelul OSCE, se lucrează la un ghid privind dialogul stat-culte, care trebuie să fie permăanet, nu doar contextualizat, a spus Raiu amintind că 99% din populația României este cuprinsă în diverse culte.

În fine, moderatorul dezbaterii a fost curios să afle cum rămâne cu mesajele interpretabile sau chiar anti-vaccinarea ale unor înalți prelați din BOR. Purtărorul de cuvânt al Biserii, Vasile Bănescu a explicat că e vorba de mesaje „neoficiale”, autorii lor fiind mustrați în cadrul Bisericii.

Ascultă:

Purtătorul de cuvânt al BOR, Vasile Bănescu, a mai afirmat că „asocierea vaccinării cu mititeii a contribuit la o demonetizare a unui act atât de curat cum e vaccinarea”. El a mai pus că Biserica se implică activ în soluționarea crizei generate de pandemie și în următorul mod: „Sâmbătă dimineață am aflat că morga spitalului Bagdasar e blocată de trupurilor celor morți. Arhiepiscopia Bucureștilor s-a mobilizat și, la solicitarea unor medici exasperați capelele sunt puse la dispoziția directorilor de spitale”, a spus purtătorul de cuvânt al Bisericii.

Sursa: Youtube