Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Elevii, în vacanță forțată. World Vision: Trebuiau găsite soluții până acum, au trecut aproape doi ani de pandemie

elevi_vacanta_fortata_world_vision_solutii_pandemie.jpg

Școlile sunt închise timp de două săptămâni (Sursa foto: pixabay)
Școlile sunt închise timp de două săptămâni (Sursa foto: pixabay)

Reziliența sistemului românesc de educație nu a fost o prioritate pentru autorități, pe fondul pandemiei de Covid-19. Iată ce declară la RFI directoarea executivă a organizației World Vision România, Mihaela Nabăr, în contextul în care școlile au fost închise, Guvernul trimițându-i practic pe elevi într-o vacanță forțată de două săptămâni.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a explicat recent că s-a decis închiderea școlilor în loc de trecerea în sistem online, din cauză că nu există o conexiune bună la Internet în toată țara.

Mihaela Nabăr spune că situația era cunoscută, iar autoritățile nu au făcut nimic: ”Știam cu toții că nu există conectivitate la nivel național. La fel, știam cu toții și World Vision România a pus la dispoziția Ministerului Educației studiul nostru din care reiese foarte clar că unul din trei sate nu are acces la Internet sau la Internet în parametrii de care am avea nevoie, dar nu este vorba doar despre Internet și nu este o chestiune pe care o aflăm astăzi, este o chestiune asupra căreia puteam să intervenim. Am văzut și răspunsul ANCOM-ului referitor la declarația domnului ministru al Educației, cred că ANCOM-ul are un cuvânt de spus pe această zonă. Cred că trebuia împreună să ne punem la masă acum aproape doi ani, când știam de acest lucru și să fi găsit soluții până la acest moment”.

În opinia sa, ”faptul că venim astăzi cu un argument conform căruia educația online nu poate să existe din cauza lipsei accesului și lipsei conexiunii nu este un argument pe care copiii noștri să îl audă după doi ani, după ce deja știam acest lucru și nu am făcut mare efort în a remedia această situație”.