Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Antibiotice Iași va produce tratamente alternative și asociative împotriva Covid 19

de-coperta-dsc_3586-scaled.jpg

Cercetare (ilustrație)
Cercetare (ilustrație)
Sursa imaginii: 
Antibiotice Iași

Declarația a fost făcută de directorul general al companiei. Ioan Nani spune că sunt discuții cu Ministerul Sănătății și pentru producerea altor medicamente greu de găsit pe piață cum sunt cele oncologice. Managerul general al companiei Antibiotice Iași face și un apel către vaccinare. Ioan Nani spune că suntem o națiune care s-a învățat cu povești la gura sobei, dar că trebuie să credem în știință și efectele benefice ale vaccinului.

Ioan Nani: A trebuit să vină pandemia pentru ca unii din Executiv să înțeleagă că în România există încă industrie farmaceutică și sunt convins că după ieșirea din această criză de sănătate se va discuta la București despre reindustrializarea României și despre dezvoltarea industriei farmaceutice. La noi este o chestie de logistică, legislație, este o chestie de cultură națională, este o chestie de protecție națională, până la urmă.

 

Către ce direcție se îndreaptă Antibiotice?

Ioan Nani: Pe platforma noastră funcționa un centru de cercetare care, din păcate, era subordonat Bucureștiului din punct de vedere administrativ, dar undeva prin anii 2000 a dat faliment. I-am transferat pe cei mai buni care lucrau acolo și am dezvoltat propria noastră cercetare. Acum, avem peste 120-150 de oameni pregătiți, care în fiecare zi se ocupă de alte și alte proiecte, upgradăm produse, inovăm tehnologii de fabricație, toate acestea necesită multe investiții și necesită timp să aloci pregătire și instruire specialiștilor. Este foarte important ca într-o țară să existe o asemenea firmă, care să aibă capabilitate ca atunci când este necesar să preia o moleculă și în cel mai scurt timp să ajungă în piață cu un produs finit. De exemplu, acum discutăm cu Ministerul Sănătății nevoia de a atrage zece produse care, din păcate, se găsesc foarte greu în peisaj. Nu sunt neapărat cele de ultimă generație, care trebuie să trateze COVID-ul, dar sunt absolut necesare, sunt esențiale, așa cum le definește OMS-ul, iar noi, în perspectiva imediată, le vom aduce pe piață.

 

La ce produse vă referiți?

Ioan Nani: Sunt produse care în ultimii doi-trei ani au fost reclamate de zeci de mii de ori că lipsesc din sistemul de sănătate. Noi ne-am oferit ca zece dintre ele să le aducem în perspectiva imediată.

 

Le veți putea produce pe un orizont de timp de trei luni, șase luni?

Ioan Nani: Unele le vom produce noi, aici, altele le vom produce împreună cu alte firme din afară.

 

Produsele despre care ați discutat cu Ministerul Sănătății sunt pentru tratarea COVID?

Ioan Nani: Unele dintre ele sunt și tratamente alternative la COVID, dar cea mai mare parte sunt medicamente esențiale în tratarea altor boli care, din păcate, sunt încă prezente în România.

 

Medicamente pentru Oncologie?

Ioan Nani: Da, unele sunt pentru oncologie, dar vreau să se înțeleagă că nu vom reuși să rezolvăm problemele sistemului de sănătate din România. Venim punctual pe anumite produse care, din păcate, sunt produse doar de doi-trei producători și din această cauză ele nu se găsesc. Încercăm, prin politici de colaborare cu parteneri pe care-i avem de zeci de ani, să găsim soluții pentru ca acele produse să vină cu regularitate în țară.

 

Nu se mai vorbește deloc de plata taxelor.

Ioan Nani: Este și injust, că într-o perioadă de criză profundă de sănătate, când lumea este speriată, zbuciumată, tu să te apuci în continuare să vorbești de impozite și taxe. Totuși, rămâne o mare problemă această taxă injustă pentru că ea pleacă direct din conturile producătorilor de medicamente și această taxă slăbește capacitatea lor de a dezvolta, investi, tocmai în cercetarea, inovarea produselor, dezvoltarea rapidă a fluxurilor și așa mai departe.

 

De ce nu credem în vaccin mulți dintre noi, românii?
Ioan Nani: Da, pare că românii se grăbesc acum să se vaccineze pentru că au fost aduse anumite restricții. Faptul că încearcă o singură doză, ține să sublinieze că nu au același interes pentru a trece peste restricții. Eu cred, totuși, că mulți s-au speriat în ultimul timp, au învățat că vaccinul este o cale de însănătoșire și păstrare a sănătății. De ce nu cred oamenii? Pentru că, din păcate, încă credem în povești, că suntem ușor o națiune care ne-am învățat cu poveștile de la gura sobei. Așa suntem noi, românii. Trebuie să credem mai mult în beneficiile științei, în actul medical pentru că, până la urmă, cine ne mai menține sănătoși în afară de interesul nostru pentru sănătatea noastră? Mesajul meu către toți cei care trăiesc pe aceste meleaguri, să credem cu adevărat în cunoaștere, să nu uiți că e de datoria ta să ai grijă de tine, de semeni. Ne rămâne doar să credem cu tărie în aceste efecte benefice. 

 
Interviu cu Ioan Nani, directorul general al companiei Antibiotice Iași