Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Record de persoane vaccinate în ultima zi: Peste 150.000, dintre care 111.000 cu prima doză

record_vaccinare.jpg

Târgu Mureș. Caravana mobilă de vaccinare de la Catedrala Mare
Sursa imaginii: 
Facebook/ Ro Vaccinare

România s-a apropiat, din nou,astăzi de pragul de 17.000 de noi cazuri si 523 de decese. În momentul de față, 1.867 de pacienți sunt internați la Terapie Intensivă.   
Dacă se păstrează ritmul actual de vaccinare, la sfârșitul acestui an România va depăși 70% din populație imunizată, a transmis coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, care a mai anunțat că până la finalul anului, în weekend, vor fi organizate maratoane de vaccinare în fiecare sector al Capitalei.  
Medicul a mai anuntat ca persoanele care s-au vaccinat cu Moderna vor primi la booster o doză înjumătățită. În ceea ce privește persoanele vaccinate cu Johnson & Johnson care devin eligibile pentru doza 3, o decizie privind doza booster pe care o vor primi va fi luată vineri.            

150.639 de persoane s-au vaccinat anti-COVID în ultimele 24 de ore, dintre care 111.033 cu prima doză, ceea ce reprezintă recorduri de la începutul campaniei de vaccinare, transmit autoritățile. 

Agenția Europeană a Medicamentului a recomandat utilizarea dozei de booster (doza 3) a vaccinului de la compania Moderna pentru persoanele care au primit prima schemă de vaccinare cu același ser după minim 6 - 8 luni de la doza a doua. De asemenea, se recomandă o doză înjumătățită, repectiv 50 de micrograme față de 100 de micrograme.  

Medicul Valeriu Gheorghiță

"O precizare este legată de faptul că pentru doza booster se recomandă o doză înjumătățită față de doza care s-a folosit la schema inițială, drept pentru care în cursul acestei săptămâni vom avea o ședință în cadrul CNCAV și foarte probabil că vom adopta și noi aceeași recomandare, ceea ce înseamnă că, probabil cel mai devreme începând cu săptămâna viitoare, vom recomanda administrarea unei doze înjumătățite de vaccin de la compania Moderna pentru doza booster, după minim 6 luni."

Potrivit datelor oficiale transmise luni, 369.067 de persoane s-au vaccinat cu schema completă de la Moderna. 37.744 de persoane au făcut doza a treia de vaccin.

Medicul Valeriu Gheorghiță

"Pentru cei care au făcut doza întreagă nu este nicio problemă, nu e o contraindicație, dar Moderna a depus date care arată că la această doză înjumătățită, răspunsul imunologic, adică efectul pe protecție este similar ca la doza întreagă, dar frecvența și intensitatea reacțiilor adverse sunt mai reduse cu doză înjumătățită la booster decât la doza întreagă."

Tot în această săptămână autoritățile vor decide care va fi atitudinea de urmat la persoanele care au fost vaccinate cu serul de la compania Johnson & Johnson. “Probabil că se va recomanda  un vaccin tot pe bază de ARN mesager,însă nu este exclus să rămânem şi pe recomandarea de a face un vaccin cu aceeaşi tehnologie, adică cu Johnson & Johnson.  Cel mai târziu vineri vom anunţa care este recomandarea în acest sens, a explicat dr. Valeriu Gheorghiță.

Peste un milion de români s-au vaccinat în ultimile cinci săptămâni, iar dacă România păstrează ritmul actual de imunizare va avea peste 70% din populație vaccinată împotriva Covid-19 până la sfârșitul anului, a anunțat medicul militar. România are acum 5,97 milioane de persoane vaccinate cu schema completă. Medicul Valeriu Gheorghita a adăugat că în Capitală vor fi organizate în continuare maratoanele vaccinării în weekend,  până la finalul anului, în fiecare sector.