Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Avortul, aproape imposibil în plină pandemie

avort_imposibil_pandemie.jpg

ONG-urile cer respectarea dreptului la avort în pandemie (Sursa foto: pixabay-ilustrație)
ONG-urile cer respectarea dreptului la avort în pandemie (Sursa foto: pixabay-ilustrație)

Mai multe organizații neguvernamentale au publicat o scrisoare deschisă adresată Ministerului Sănătății și Departamentului pentru Situații de Urgență, în care cer ca avorturile să fie permise în spitale, chiar și în această perioadă. 20 de ONG-uri critică ordinul ce suspendă timp de o lună intervențiile medicale care nu reprezintă urgențe.

Andrada Cilibiu este activistă pentru drepturile femeilor la Centrul FILIA. Ea spune la RFI că printre cele care solicită un avort se află multe adolescente violate: ”Noi avem foarte multe beneficiare care vin înspre noi, fete violate, adolescente violate, victime ale incestului, femei care au nevoie de întreruperi de sarcină și pe care spitalele și nu doar spitalele de stat, ci și spitalele private și clinicile private le refuză și efectiv ajung la capătul puterilor”.

 

UNOPA: Suspendarea internărilor care nu reprezintă urgențe este un dezastru pentru pacienții cronici

 

”Ajungem să sunăm la toate clinicile și spitalele pe o rază de 100 de kilometri față de localitatea din care sunt ele, ca să dăm în final de o clinică care le-ar accepta și oricum care le cere foarte mulți bani, de obicei și triplul salariului minim pe economie, pentru o întrerupere de sarcină”, precizează reprezentanta FILIA.

 
Andrada Cilibiu, despre dreptul la avort în pandemie