Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Timișoara are căldură pentru următoarea săptămână. Soluție de avarie, de 5 milioane de lei

dominic_fritz.jpg

Primarul Timișoarei, Dominic Fritz
Sursa imaginii: 
Otilia Ghițescu / RFI

Caloriferele din zeci de mii de apartamente, dar și din spitalele din Timișoara ar trebui să se încălzească în câteva ore. Primarul Dominic Fritz a anunțat că s-a găsit o soluție de avarie cu un alt furnizor de gaz, pentru o săptămână. Se va livra căldură în regim speciale, în locuințe doar noaptea.

„Am reușit să găsim o soluție de avarie cu un alt furnizor de gaz. Încheiem un contract de urgență pentru o cantitate de gaz care asigură clienților Colterm căldura și apa caldă pentru o săptămână, într-un sistem minimal. Plata o asigurăm în avans din bugetul local: cinci milioane de lei, toți banii de care dispunem momentan. Din păcate, va putea opera doar cu CET Sud, cu un consum minim de gaz, ceea ce va asigura funcționarea sistemului preponderent în orele de noapte. Spitalele vor avea căldură fără întrerupere”, a anunțat, miercuri, primarul Dominic Fritz.

Timișorenii racordați la sistemul centralizat și spitalele au rămas o noapte în frig, după ce, marți, E.On a închis robinetul către societatea de termoficare. Nu s-a reușit încheierea unui contract cu un alt furnizor, decât în acest regim de avarie. Pentru următoarea săptămână, OMV Petrom va asigura gazul tehnologic pentru CET Sud.

Potrivit primarului Timișoarei, este imperioasă intervenția guvernului, pentru că, în caz contrar, mai multe orașe cu termoficare centralizată nu vor reuși să treacă prin această iarnă.

„Continuăm să lucrăm pe mai multe variante de soluții pentru ca timișorenii abonați la Colterm și spitalele să aibă în această iarnă căldură și apă caldă. Susținerea din partea bugetului de stat va trebuie să joace un rol important, acest lucru fiind valabil pentru toate companiile de termoficare din România. Facem tot ce putem la nivel local și național să o trecem cu bine. Costuri însă vor fi, pentru toți, iar Timișoara a fost un semnal de alarmă. De aceea este necesară o soluție națională care să sprijine și consumatorii cu centrale proprii și pe cei conectați la sistemele publice de termoficare”, spune Dominic Fritz.

La finele săptămânii trecute, Asociația Municipiilor din România a trimis un document către Ministerul de Finanțe, în care prezintă sumele de care au nevoie 25 de municipii, printre care Timișoara, Iași, Cluj, Constanța, pentru a acoperi factura la încălzire prin sistemul centralizat. Timișoara a solicitat 351 de milioane de lei.