Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Starea de urgență în sănătate publică, prelungită în R.Moldova. Nunțile, interzise. Noi restricții, anunțate de CNESP

pexels-nunta-stare-alerta_0_0.jpg

Sursa imaginii: 
pexels.com

Starea de urgență în sănătate publică a fost prelungită în R.Moldova, până pe 30 noiembrie. Autoritățile au venit cu noi restricții. Ministerul Educației a decis prelungirea vacanței de toamnă, până pe 7 noiembrie, în localitățile unde a fost stabilit pragul de alertă roșu, pentru a reduce riscul de transmitere a virusului. Totodată, au fost interzise petrecerile private.

Potrivit hotărârii CNESP, în localitățile unde a fost instituit pragul de alertă roșu, din 8 noiembrie 2021 va fi sistată organizarea și desfășurarea evenimentelor private, precum nunți, botezuri, mese de pomenire, sau mese festive. Până la 7 noiembrie acestea vor putea avea loc cu cel mult 50 de persoane în interior sau 100 în exterior, cu prezentarea obligatorie a Certificatului Covid-19.

În același timp, se recomandă atingerea nivelului de vaccinare de 95% până pe 1 decembrie pentru personalul instituțiilor medico-sanitare publice și private, instituțiilor socio-medicale și instituțiilor de reabilitare/recuperare/balneosanatoriale, personalul centrelor de plasament pentru copii, personalul centrelor de plasament pentru vârstnici, personalul din unitățile poștale care interacționează nemijlocit cu clienții, personalul din unitățile bancare care interacționează nemijlocit cu clienții, angajații structurilor subordonate ale Ministerului Afacerilor Interne și ai Serviciului Vamal, angajații autorităților publice centrale și locale, angajații Agenției Servicii Publice care interacționează nemijlocit cu clienții, șoferii/transportatorii de pasageri auto/avia/feroviar, taxatorii, dar și angajații din domeniul HoReCa.

Trebuie spus că, până în prezent, peste 25  la sută dintre cetățenii R.Moldova s-au imunizat cu schema completă. Și pentru că rata de vaccinare stagnează în R.Moldova, iar peste 90 la sută dintre cei aflați la terapie intensivă sunt nevaccinați, zeci de puncte de imunizare au fost deschise în incinta centrelor comerciale din țară sau în preajma acestora. Acțiunea face parte din Săptămâna Imunizării, organizată de Ministerul Sănătății, în parteneriat cu Organizația Mondială a Sănătății, UNICEF Moldova, Banca Mondială și alți parteneri. Pe parcursul acestei săptămâni și în perioada imediat următoare, autoritățile din sănătate își propun să organizeze mai multe evenimente pentru a încuraja oamenii să meargă la vaccinare.

Datele Ministerului Sănătății arată că în perioada 18 – 24 octombrie în R.Moldova au fost înregistrate 11.470 cazuri de coronavirus, dintre care aproape 80 la sută în rândul persoanelor nevaccinate. Incidența este de 308 cazuri la 100 mii de locuitori, ceea ce înseamnă o creștere de 16 la sută comparativ cu săptămâna precedentă, iar a formelor grave la pacienții spitalizați, cu 43 la sută. Și mortalitatea a crescut cu 18 la sută comparativ cu indicatorul respectiv din săptămâna precedentă, fiind înregistrate 256 decese.

Până în prezent, în R.Moldova, în total, au decedat peste 7.600 de persoane, iar în jur de 333.000 de persoane s-a infectat cu coronavirus. 

 
Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre noile restricții, anunțate de autoritățile moldovene, pentru a preveni răspândirea Covid 19