
Social
Suntem singuri în fața pandemiei? Răspunsul ferm al Europei: NU!
steaguri.jpg

Mecanismul european de protecţie civilă a fost activat de România în condițiile în care zecile de mii de bolnavi Covid diagnosticați zilnic au umplut până la refuz spitalele din țară, dar mai ales secțiile ATI, acolo unde numărul celor aflați în stare gravă se apropie de 2.000.
Ungaria a fost printre primele țări care au sărit în ajutorul României. Acest stat a fost de acord să primească zeci de bolnavi Covid în stare gravă, care nu mai aveau loc în secțiile ATI din țară. În plus, autoritățile de la Budapesta ne-au oferit 40 de aparate de ventilaţie mecanică, 1.650 de măşti de respiraţie non-invazive şi 3 000 de cutii de favipiravir, care au ajuns în 20 de spitale din România, îndeosebi din Transilvania, după cum a declarat ministrul ungar al Afacerilor Externe, Péter Szijjártó.
Și Polonia a primit pacienţi COVID români aflați în stare critică. Este vorba despre pacienți internați la spitale din București, transportabili, intubați și care necesită asistență medicală într-o secție de anestezie-terapie intensivă.
Ajutoarele primite de România au fost salutate de șeful DSU, Raed Arafat, care a ținut să le mulțumească tuturor țărilor care au dat dovadă de empatie.
Eforturile la nivel diplomatic pentru sprijin european sunt esențiale în această perioadă. Președintele Klaus Iohannis a participat pe 18 octombrie la o întâlnire cu președintele Consiliului European, Charles Michel, cu președintele Lituaniei și cu premierii din Polonia, Slovacia și Slovenia, în cadrul căreia liderii europeni și-au exprimat disponibilitatea de sprijin pentru țara noastră.
Cel mai recent ajutor a venit din Danemarca. O echipă medicală și ofițeri specializați în managementul situațiilor de urgență din acest stat nordic au sosit la București. Ei au început deja să ajute la gestionarea crizei și la îngrijirea pacienților români bolnavi de COVID, alături de medicii si asistentele de la Institutul „Matei Balș” din Capitală.
Ambasadorul Regatului Danemarcei în România, Soren Jensen, a declarat: „suntem foarte bucuroși că putem să vă asistăm în aceste vremuri dificile, mai ales în secțiile de ATI. Aici se află experți în Terapie Intensivă care își vor ajuta colegii români și, mai ales, pacienții, pe parcursul a trei săptămâni. Sperăm ca, în această perioadă, să vedem o îmbunătățire în situația sanitară, astfel încât lucrurile să revină la normal”, a spus oficialul danez.
În Danemarca, țară cu aproape 6 milioane de cetățeni, se înregistrează cam 2.000 de cazuri noi de Covid pe zi, însă foarte puține decese, în ultimele 24 de ore doar cinci. Totodată, doar 23 de pacienți se află internați la Terapie Intensivă în Danemarca. Autoritățile din acest stat explică faptul că au reușit să tempereze avansul pandemiei pentru că aproape 86% din populația eligibilă a țării scandinave a fost vaccinată cu schema completă anti-Covid.
Guvernul de la București a transmis că este recunoscător tuturor statelor care ne-au ajutat: „România a obținut o șansă la recuperare pentru câteva mii de pacienți care ar putea dezvolta forme severe din cauza COVID, dar și o gură de oxigen pentru sistemul medical românesc”, transmitea recent Executivul de la București.
Important de menționat e că România a primit ajutor și din afara UE. Elveția este unul din statele care au oferit asistență trimițând aproape 6.000 de flacoane Tocilizumab, dar și statul vecin din sud-vest, Serbia.