Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cum acționează propaganda FIDESZ în Ardeal? De la „exploatarea preconcepțiilor”, la „știrile negative despre români”

viktor_orban_timisoara_ungaria_noua_europa_centrala.jpg

Premierul maghiar, Viktor Orban
Sursa imaginii: 
Reuters

Organizația Expert Forum anunță publicarea rezultelor unei monitorizări de 12 luni asupra fenomenului propagandei orchestrate de FIDESZ, partidul premierului ungar Voktor Orban, în cadrul comunității maghiare din Transilvania. Principalele mesaje identificate sunt legate de protecția și oportunitățile pe care Ungaria le oferă maghiarilor din diaspora, mesaj strâns legat de conservarea valorilor tradiționale. În plus, Guvernul FIDESZ exploatează preconcepțiile din comunitatea maghiară din Transilvania prin intermediul ziarelor regionale care difuzează știri majoritar negative despre guvernul român și despre români în general, arată raportul întocmit de Expert Forum.

În ultimele 12 luni, Expert Forum a monitorizat „propaganda FIDESZ din comunitatea maghiară din Transilvania transmisă prin intermediul ziarelor regionale”. Principalele mesaje identificate sunt legate de protecția și oportunitățile pe care Ungaria le oferă maghiarilor din diaspora, mesaj strâns legat de conservarea valorilor tradiționale.

„Guvernul FIDESZ exploatează preconcepțiile din comunitatea maghiară din Transilvania prin intermediul ziarelor regionale care difuzează știri majoritar negative despre guvernul român și despre români în general. Eficiența diseminării acestor mesaje este cu atât mai mare, cu cât stereotipurile dintre cele 2 comunități sunt un fapt bine cunoscut în România. Ceea ce face propaganda FIDESZ este să le exagereze și să le propage la un ritm fără precedent datorită tool-urilor de dezinformare din social media”, arată analiza Expert Forum.

În ultimii trei ani și jumătate, până în iunie 2021, Asociația pentru Spațiul Media din Transilvania a primit aproximativ 20 de milioane de euro subvenții de la guvernul maghiar. Cu această finanțare asociația, necunoscută până de curând, a devenit de departe cel mai mare trust media în limba maghiară din Transilvania. Unul dintre scopurile acestei uriașe injecții de capital a fost acela de a salva mass-media maghiară din Ținutul Secuiesc, mai reiese din raport.

Expert Forum mai arată că Guvernul de la Budapesta nu le-a permis acestor publicații să dispară în mediul digital și a finanțat tranziția lor către  presă digitală. Succesul acestei transformări este relativ și cercetări amănunțite pe această temă au fost realizate în cadrul investigației din acest proiect„ 5 milioane de euro pe an pentru trustul media de limbă maghiară în Transilvania”.

În Transilvania, se cheltuiesc sume uriașe pentru mass-media în limba maghiară, grădinițe, școli și biserici pentru a construi un sentiment de apartenență. Scopul finanțării mass-media și al investiției în standardele de trai este dorința regimului maghiar de a construi un sistem în care maghiarii din România să simtă că aparțin Ungariei, arată Expert Forum.

Ascultă explicațiile președintelui acestui think tank, Sorin Ioniță:

 
Președintele Expert Forum, Sorin Ioniță, despre FIDESZ