Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Trebuie să ne așteptăm la următorul val de coronavirus în Europa?

coronavirus-cdc-r-fjkcbzekw-unsplash.jpg

Particule virale de coronavirus din sindromul respirator (MERS-CoV), colorate în albastru, care se aflau pe suprafața unei celule epiteliale colorate în roșu (imagine colorizată software)
Două particule virale de coronavirus din sindromul respirator (MERS-CoV), colorate în albastru, care se aflau pe suprafața unei celule epiteliale colorate în roșu (imagine realizată cu microscopul electronic și colorizată software)
Sursa imaginii: 
Institutul Național de Alergie și Boli Infecțioase (NIAID) în colaborare cu Universitatea de Stat din Colorado (via unsplash)

Experții avertizează că pandemia nu s-a încheiat, în pofida ratelor mari de vaccinare înregistrate în țările din vestul Europei. Totuși, numărul persoanelor rămase neimunizate este mare și venirea iernii favorizează circulația virusului. Precauțiile sunt necesare.

După cum spune Politico, vaccinarea rămâne principalul factor determinant pentru ca o țară să mențină un numărul scăzut de cazuri. Dar vaccinarea în masă, deși necesară, nu este și suficientă  pentru a limita răspândirea virusului, care se accentuează pe timp de toamnă și iarnă.

Țările care au relaxat pe scară largă restricțiile de distanțare socială în timpul verii iau în considerare acum repunerea în aplicare a restricțiilor pentru a opri valul de cazuri în creștere și  spitalizările. La fel de îngrijorător este faptul că imunitatea scade, ceea ce face ca țările să apeleze la doze de rapel.

Ziarul catolic francez La Croix redă, într-un reportaj, situația din estul Ucrainei, unde valul de îmbolnăviri este fără precedent și infrastructura medicală deja epuizată.

În țară, doar 16% din populație este complet vaccinată, cea mai scăzută rată din Europa. O situație care poate fi explicată printr-o campanie începută târziu, în primăvara lui 2021, dar și printr-o mare neîncredere în autorități.

În Germania, Frankfurter Allgemeine Zeitung, remarcă de asemenea creșterea intensității epidemiei - numărul deceselor a crescut de la 400 la 600 în doar șapte zile.

 

Astfel, confruntați cu creșterea ratei de incidență în rândul celor tineri, mai mulți medici pediatri cer vaccinarea rapidă a copiilor sub 12 ani. ”Sperăm ca Uniunea Europeană să autorizeze în săptămânile următoare vaccinarea copiilor de 5-11 ani cu vaccinul BioNTech”, spune președintele unei societăți germane de pediatrie. În Germania, 80% dintre adulți sunt complet vaccinați, dar doar 66% din populație a primit două injecții.

 

Dar ar trebui să ne pregătim chiar pentru un al cincilea val, care ar putea satura spitalele?

Le Figaro caută răspunsul.

Recuperarea epidemiei este încă timidă și numărul de cazuri noi confirmate pe zi trece de 5000. Numărul de noi spitalizări zilnice a crescut cu 10 într-o săptămână, iar numărul  internărilor în stare critică cu 40%.

Totul va depinde de viteza de recuperare a epidemiei”, avertizează Mircea Sofonea, lector în epidemiologie la Universitatea din Montpellier.

Dacă rata de reproducere a virusului se învârte în jurul valorii de 1,2 (în prezent este în jur de 1,1 ), în decembrie vom avea încărcări foarte semnificative în unele spitale”, spune el pentru Le Figaro.

Pe Twitter, Antoine Flahault, profesor de sănătate publică la Universitatea din Geneva și director al Institutului pentru Sănătate Globală, și-a exprimat aceleași temeri, explicând că există încă riscul să vedem „o creștere bruscă a spitalizărilor și a deceselor în Franța”.

Cu aproape 73% din populație complet vaccinată și o rată de aproximativ 90% pentru cei peste 55 de ani, cum am putea, totuși, ajunge la saturarea spitalelor în această iarnă? – mai întreabă Le Figaro.

 

Mulți experți avertizează în legătură cu relaxarea gesturilor de barieră și fac apel la prudență.

Mergem și în Spania, unde El Pais atrage atenția asupra variantei numite ”Delta plus” și care îi alertează pe experți.

În ciuda faptului că mai mult de 78% din populația Spaniei este complet vaccinată, iar incidența a scăzut, continuă activitatea de monitorizare a posibilelor amenințări care ar putea face ca epidemia să scape din nou de sub control.

Cel mai recent dintre aceste pericole este o nouă mutație a tulpinii Delta, puțin mai transmisibilă și care a fost numită Delta plus.

Epidemiologii și microbiologii urmăresc îndeaproape această variantă, cu aproximativ 30 de cazuri confirmate în Spania până acum.

Deși a fost detectată într-o serie de regiuni spaniole, experții spun că nu pare mai agresivă decât alte tulpini și îndeamnă la calm. Nu se știe, deocamdată, dacă se sustrage protecției oferite de vaccinurile Covid-19, dar aceiași experți spun că acest lucru este puțin probabil.