Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cum au grijă de sănătatea lor francezii stabiliți în România

Cum își gestionează problemele de sănătate francezii care locuiesc sau trec prin România? O întrebare departe de a fi simplă, mai ales pentru freelanceri.

Eva Renaudeau este antropolog și ne răspunde la această întrebare. După ce a studiat în timpul masterului sociologia sănătății, tânăra a decis să lucreze pe tema accesului la sănătate pentru femeile rome originare din România, care trăiesc într-un cartier din nordul Parisului, Seine-Saint-Denis.

Astfel, a intrat în contact cu limba și cultura română și a lucrat cu persoanele de acolo care aveau probleme legate de accesul la serviciile de sănătate.

În ceea ce-i privește pe francezii stabiliți în România, Eva Renaudeau ne explică că aceștia nu sunt familiarizați cu sistemul românesc de sănătate. „De fapt, sunt o mulțime de oameni care nu știu cum,  de exemplu, să se înscrie la un medic de familie, pentru a putea fi trimiși în alte unități sanitare”.

Pe lângă acest aspect, există o lipsă de încredere și o teamă față de sistemul de sănătate public românesc, iar lipsa de dotări îi împinge pe francezi să meargă în sistemul privat, „pentru că așa au fost sfătuiți”.

Ca o generalizare, Eva Renaudeau a observat că, de regulă, persoanele mai în vârstă sunt mai preocupate și mai interesate de problemele de sănătate și de asigurarea medicală, cei tineri, cu vârste între 20 și 35 de ani, sunt mai puțin la curent cu toate aceste lucruri.

Tânăra antropologă sfătuiește francezii stabiliți în România să caute recomandări în ceea ce privește medicii. Ea îi îndeamnă să caute chiar pe diferite grupuri de Facebook sau WhatsApp sau să întrebe chiar la Ambasada Franței dacă există vreo listă de medici la care ar putea merge.

 

 

Urmăriți întregul interviu aici.