
Social
Sociolog despre trendul descendent de vaccinare: Prea mulți diletanți care iau decizii
vaccin_covid_0.jpg

În plus, cei care s-au vaccinat acum nu fac parte din categoriile vulnerabile, astfel că și din acest motiv presiunea pe sistemul medical rămâne ridicată.
Ce alte motive stau la baza inversării acestei tendințe, l-am întrebat pe sociologul Marian Preda, rectorul Universității București
Marian Preda: Orice decizie umană are o componentă rațională și una emoțională. La noi, din păcate, problema vaccinării a avut o puternică componentă emoțională, în loc să fie eminamente rațională.
Toate temerile oamenilor i-au condus pe unii, din păcate, exagerat de mulți, la decizia de a amâna vaccinarea sau de a nu se vaccina. În momentul în care în mod rațional a apărut riscul de a nu avea acces în anumite locuri, pericolul de a își pierde locul de muncă sau de a nu mai avea acces la locul de muncă fără vaccinare, dintr-o dată oamenii au trecut în partea cealaltă și balanța a înclinat spre vaccinare. I-a făcut pe foarte mulți să treacă din zona de „nu mă vaccinez” în zona de „mă vaccinez”.
În momentul în care Senatul, deși a votat cu majoritate, din cauza procedurii a rezultat că este respinsă propunerea legislativă și în momentul în care au apărut tot felul de comentarii privind probabilitatea de a nu se vota nici în Camera Deputaților, a dispărut pericolul. Oamenii au trecut din nou în zona „mi-e teamă de consecințe, am auzit că nu știu ce s-ar întâmpla, deci nu mă vaccinez”.
Din punctul meu de vedere lucrurile sunt triste. O chestie care ține de interes național, de obligație, de responsabilitate civică a fiecărei persoane a fost tratată în termeni de drepturi, de atitudine pe considerente religioase, de impresii, în loc să fie tratată ca o obligație cetățenească impusă de autorități și promovată prin intermediul argumentelor specialiștilor, așa cum s-a întâmplat în țările occidentale. În Portugalia au fost pur și simplu programați toți oamenii în ziua de, la data de pentru a se vaccina.
Când e o problemă de viață și de moarte nu poți să întrebi vraciul ce părere are. Inclusiv argumentele religioase, pe de o parte, în zona ortodoxă au rămas într-o zonă gri. Biserica nu a zis nici da nici nu. În timp ce în zona catolică și protestantă atitudinea a fost foarte clară, toată lumea trebuie să se vaccineze.
Ne uităm că cu cât mergem mai la Est, cu atât procentele de vaccinare sunt mai mici. Atitudinea din țările foste comuniste, amestecul argumentelor științifice ale specialiștilor, cu argumentele non specialiștilor, cu argumentele comentatorilor care nu se pricep la nimic, dar își dau cu părerea despre toate chestiunile, au condus la această bulibășeală doi pași înainte, trei pași înapoi. Nu avem leadership. În continuare în România sunt prea mulți diletanți care iau decizii.
Reporter: În ce măsură contează și faptul că acest grup tehnico-științific este condus de oameni care nu prea au nicio treabă cu medicina. Nici domnul Raed Arafat nu e nici specialist epidemiolog, nici infecționist. El conduce și spune că grupul nu este o autoritate publică și că nu trebuie să dea o explicație pe ce bază au luat niște decizii, răzgândindu-se de la o săptămână a alta. De exemplu, au zis că țin școlile deschise, ba nu le ținem, carantinăm, ba nu carantinăm. În ce măsură aceste mesaje confuzează și mai tare?
MP: Cei care fac parte din acest grup ar fi trebuit să fie oameni competenți pe diverse domenii.
Trebuiau să fie oameni care să știe să ducă o campanie de criză. Să știe să ia decizii și să le transmită mai departe altora și în plus să știe să le comunice. E esențial să știi cum comunici, ce spui acolo.
Dacă stai să duci dezbateri sterile cu tot felul de comentatori care nu se pricep la nimic, cu politicieni care au urcat pe chestiunea asta pentru a-și face un nume, care s-au uitat că există o majoritate ignorantă, o majoritate rurală, fără studii și care are o atitudine anti vaccin sau ambiguă, oscilantă, dacă stai cu toți aceștia la discuții o să ajungi la situații de genul ăsta, în care te zbați între 30% și 40%, cu procentul celor raționali, pe care nu neapărat i-au convins ei. I-au convins argumentele. Sunt persoane raționale și s-au documentat singuri și i-au convins argumentele celorlalți.
De asemenea, e foarte importantă natura decidenților din alte zone, de exemplu, natura decidenților din Parlament. În foarte multe zone decidenții noștri sunt neadecvați.
Rep: Recent un medic spunea într-o postare pe Facebook că o întreagă generație se stinge în aceste zile în spitale tocmai pe fondul nevaccinării. Și domnul Gheorghiță recunoștea că ținta, persoanele vulnerabile nu au fost convinse nici în acest val să se vaccineze. Tot populația activă s-a înghesuit să se vaccineze. Cum ar putea ajunge al aceste persoane un mesaj care să îi convingă?
MP: E târziu acum pentru a-i salva pe cei care au murit și cei care sunt foarte bolnavi. Poate că nu e târziu să se schimbe modul de acțiune pentru viitor. În primul rând trebuia să se înceapă cu categoriile de risc, definește și ca vârstă, dar în primul rând comorbidități. La noi ce s-a întâmplat? Ne-am bucurat că au crescut repede cifrele de vaccinare.
Foarte repede s-a dat drumul la vaccinare celor care nu erau în categorii de risc și care știau, au înțeles cât de important este să se vaccineze și oamenii s-au vaccinat, cei de vârstă mijlocie, tinerii, cei fără comorbidități. Apoi, dintr-o dată totul s-a stopat. Noi avem populația destul de polarizată.
Avem zona marilor orașe, în care și cifrele de vaccinare sunt mai bune. Nu uriașe, dar mult mai bune decât în urbanul mic și în rural. Și avem, comunitățile mici, urbanul mic, dar mai ales comunitățile rurale, în care majoritățile antivaccinare sunt puternice, sunt agresive, în care cei care voiau să pledeze pentru vaccinare au fost minoritari și reduși repede la tăcere.
Această polarizare și faptul că în continuare avem vreo 43% populație rurală și cea mai mare parte din rurarul nostru este sărac, fără studii superioare, destul de vulnerabil la știri false și manipulare, au întărit și mai mult polarizarea. E un război pierdut în România.
E adevărat că și de acum încolo pot fi schimbate lucrurile. Se pot reduce consecințele negative. Dar în bună măsură e un război pierdut. Trebuie dată acea lege. Nu spun că se va da pentru că intuiția mea este că va prima politicianismul, vor prima interesele de partid, se vor uita unii cum răspund ei temerilor celor care sunt antivaccin și cum le dau satisfacție că nu sunt obligați și că au drepturi. Din păcate, cred că nu vor vota legea.