Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Asasinarea jurnaliștilor RFI Ghislaine Dupont și Claude Verlon, 8 ani după...

ghislaine.png

Ghislaine Dupont și Claude Verlon la Kidal, Mali, iulie 2021
Sursa imaginii: 
rfi.fr

În data de 2 noiembrie 2013 colegii noștri de la Radio France Internationale, Ghislaine Dupont și Claude Verlon, care făceau un reportaj în Mali, au fost răpiți la câțiva km de orașul Kidal și apoi asasinați. Justiția a continuat în tot acest timp cercetările, atât în Franța cât și în Mali, dar multe aspecte rămân în continuare neclare.

Ce se știe până acum sigur este că crimele au fost revendicate de filiala al-Qaïda din Magrebul islamic și că în prezent doar unul dintre cei patru răpitori mai este în viață.

După ani de ”lupte” cu operatorul național de telefonie din Mali, Malitel, judecătorii francezi nu au reușit decât foarte târziu să obțină datele necesare identificării și localizării criminalilor.

În prezent datele sunt analizate de Direcția generală pentru securitate interioară a Franței (DGSI) și urmează a fi comparate cu datele furnizate deja de Orange Mali. Cercetările ar putea elucida mai multe aspecte legate de relațiile dintre actorii implicați.

Amintim că anul acesta, în data de 5 iunie, în timpul unui atac al armatei franceze împotriva unui grup de teroriști, în apropiere de baza ONU de la Aguelhoc, patru jihadiști au fost uciși. Printre ei se afla și Baye Ag Bakabo, considerat a fi fost șeful comandoului care i-a ucis pe jurnaliștii francezi în 2013.

 

Mai multe detalii aici