Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ludovic Orban: E demonstrat științific că și vaccinații transmit virusul. Ce spun experții

vaccinare_cncav_fb.jpg

Sursa imaginii: 
RO vaccinare / Facebook

După câteva zile în care vaccinarea anticoronavirus a doborât record după record, numărul românilor care se vaccinează cu prima doză a început să scadă. Declinul a început în momentul în care proiectul prin care se introducea obligativitatea certificatului verde pentru anumite categorii profesionale nu a primit votul senatorilor. Camera Deputaților este for decizional în acest caz însă, astăzi, în ziua cu aproape 600 morți de Covid, deputații au refuzat să dezbată în regim de urgență legea. "Dacă s-a respins urgentarea certificatului verde, eu înțeleg că nu avem o urgență epidemiologică și cred că ceea ce semănăm în momentul de față, asta o să culegem mai târziu",  a declarat medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare anticoronavirus. Fost lider PNL și fost președinte al Camerei Deputaților, Ludovic Orban, a anunțat deja că nu va vota proiectul. Dacă la începutul anului, Orban spunea că  "vaccinarea reprezintă singura cale de a putea reveni la o viață normală", acum lasă de înțeles că certificatul verde nu ar mai fi necesar din moment ce "vaccinarea nu împiedică răspândirea virusului". În aceste condiții, certificatul verde e bun sau nu? L-am întrebat pe Gino Dumitra, medic de familie și președintele Grupului de Vaccinologie din cadrul Societății Naționale de Medicina Familiei. 

 

Fostul lider PNL, Ludovic Orban, anunța luni seară la Digi24, că el nu va vota în Camera Deputaților legea referitoare la obligativitatea certificatului verde pentru angajați, argumentând că în forma în care se prezintă proiectul ar încălca dreptul la muncă al oamenilor și ar îngrădi libertatea de alegere a acestora. Deși se declară un susținător al vaccinului, Orban a adus în discuție faptul că vaccinarea nu împiedică răspândirea virusului. Este demonstrat științific, a explicat Ludovic Orban, fără a spune clar dacă acesta este un argument pentru a nu vota certificatul verde.

Ludovic Orban: În forma în care s-a dezbătut la Senat și în care a venit la Camera Deputaților eu nu votez acest proiect. Eu sunt un susținător al vaccinului, al vaccinurilor în general. Eu cred în vaccinuri. M-am vaccinat. M-am vaccinat și cu a treia doză. I-am convins pe toți pe toți colegii, prietenii, cunoscuții, membrii familiei să se vaccineze. De altfel construcția comitetului de vaccinare s-a realizat în mandatul meu de prim ministru, în discuțiile pe care le-am avut cu Președintele României și cu premierul desemnat, domnul Ciucă. Eu susțin vaccinul, dar este demonstrat științific faptul că o persoană vaccinată poate transmite virusul. Vaccinarea ne ajută pe noi. Reduce riscul de îmbolnăvire și în același timp, dacă te îmbolnăvești și sunt mii de persoane vaccinate care s-au îmbolnăvit, ne ajută să nu dezvoltăm o formă severă. Dar nu împiedică răspândirea virusului de către o persoană vaccinată. O persoană vaccinată poate să răspândească virusul. Este demonstrat științific.

Cum privesc medicii declarația lui Ludovic Orban? Răspunde Gino Dumitra, medic de familie și președintele grupului de vaccinologie din cadrul Societății Naționale de Medicină a Familiei. "Nu vorbim despre o ineficiență a vaccinării în ceea ce privește transmiterea virusului, dimpotrivă, discutăm despre o reducere semnificativă a transmiterii virusului în situația persoanelor vaccinate comparativ cu cele nevaccinate", spune medicul.

Dr. Gino Dumitra: Pe mine mă surprinde această declarație. Nu știu în ce context a fost făcută. Cert este că nu vorbim despre o ineficiență a vaccinării în ceea ce privește transmiterea virusului. Din contră, discutăm despre o reducere semnificativă a transmiterii virusului în situația persoanelor vaccinate, comparativ cu persoanele nevaccinate. Datele pe care le avem în acest moment ne spun că, într-adevăr, există posibilitatea ca persoana care este infectată și este vaccinată să poată să transmită, dar riscul de transmitere este incomparabil mai mic comparativ cu persoanele care nu se vaccinează. Dacă este să privim în mod absolut această afirmație, aș spune că este un exemplu de percepție care se raportează la așteptări nerealiste din partea vaccinului și a vaccinării. Spun asta pentru că în acest moment nu există pentru niciuna dintre boli un vaccin perfect cu eficiență de 100%, atât pe boală cât și pe prevenirea transmiterii. Dar cumulat, reducerea acestei transmiteri, respectiv reducerea riscului de a dezvolta boala, nu face nimic altceva decât să stingă la un moment dat epidemia.

Obligativitatea certificatului verde la locul de muncă a fost respinsă de către Senat. Forul decizional este Camera Deputaților. Din momentul în care s-a aflat că acest proiect de lege a fost respins de senatori a început să scadă numărul celor care se vaccinează. În aceste condiții, ce se va întâmpla cu campania de vaccinare?

Dr. Gino Dumitra: Așa este. Este evidentă reducerea numărului persoanelor care se vaccinează zilnic în această perioadă. Și nu e întâmplător. Poate fi o legătură cu decizia Senatului de respinge proiectul privind certificatul verde. Din punctul meu de vedere, rămân în continuare la părerea că campania de informare trebuie să continue și să fie pe cât se poate de bine adaptată. Dar nu pot să nu constat că multe dintre țările vest europene au atins și ele, la un moment dat, un anumit nivel în ceea ce privește acoperirea vaccinală, iar de acolo mai departe, cea mai utilă măsură a fost introducerea restricțiilor și a măsurilor care sunt prevăzute, oarecum comparabil în acest moment, în proiectul de lege privind certificatul verde. Din punctul meu de vedere este unul dintre instrumentele prin care putem să atingem acoperirea vaccinală. Dacă nu se va întâmpla acest lucru, în acel moment politicienii vor trebui să își asume numărul de decese, care va fi din ce în ce mai mare. Am asistat săptămâna aceasta la câteva aceasta și săptămânile trecute la câteva paradoxuri. În fiecare zi ne mor câte 400 – 500, poate chiar 600 de oameni. Să facem o comparație. Acești oameni reprezintă numărul de persoane pe care îi putem urca în zece autobuze. Avem tragedii în spate. Avem o tragedie în Muntenegru pentru care am instaurat doliu național la acel moment. Avem tragedia Colectiv. Departe de mine minimizarea acestor tragedii. Dar, efectiv, în acest moment, tragediile respective sunt amplificate de peste zece ori zilnic. A accepta acest lucru, mai ales de către scena politică, (e de-a dreptul cinic). Într-un fel sau altul nu putem să introducem niște măsuri politice. Repet, pentru a nu mai muri încă 400 de oameni pe zi, mie mi se pare de-a dreptul cinic. Fac apel la responsabilitate. Nu putem să mergem în acest fel. Trebuie să găsim soluțiile legale, dar și ele care se referă la comunicare, astfel încât această tragedie să fie atenuată.

Legea certificatului verde obligatoriu la serviciu a fost respinsă săptămâna trecută în Senat după ce doi senatori PNL neafiliați s-au abținut de la vot. PSD și AUR au votat împotriva proiectului de lege. Camera Deputaților este for decizional în acest caz.