Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


O activistă LGBT din Bulgaria descrie atacul asupra Rainbow Hub din Sofia

lgbt.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook

Ambasadele a 10 state occidentale şi-au exprimat  ''solidaritatea'' cu comunitatea LGBT+, după atacul comis sâmbătă, la Sofia, asupra unui centru al organizaţiei Rainbow Hub, care reprezintă drepturile membrilor acestei comunități. Un grup de aproximativ 10 persoane a intrat în incinta centrului, în timp ce se desfăşura o reuniune. Locația a fost vandalizată, iar o femeie a fost bătută. Printre atacatori s-ar număra și Boyan Rassate, o persoană bine-cunoscută pentru acţiunile sale la adresa LGBT și în plus, candidat în prezent la preşedinţia Bulgariei. RFI a aflat detalii despre aceste evenimente de la Veneta Limberova, activistă LGBTI și presedinte al Youth LGBT Organization Deystvie.

Reprezentanţi din state occidentale şi-au exprimat luni ''solidaritatea'' cu comunitatea LGBT+, după atacul comis sâmbătă, la Sofia, asupra unui centru al organizaţiei, relatează AFP.

''Ambasadele Statelor Unite, Australiei, Belgiei, Canada, Danemarcei, Franţei, Irlandei, Ţărilor de Jos, Portugaliei, Spaniei şi Regatului Unit condamnă ferm atacul asupra Rainbow Hub'', se arată într-un comunicat comun.

Acest centru ''găzduieşte organizaţii care promovează egalitatea şi protejarea drepturilor persoanelor LGBTQI+'', a adăugat sursa citată, în timp ce ambasadori s-au deplasat la faţa locului.

Sâmbătă, aproximativ 10 persoane au intrat în incinta centrului în timp ce se desfăşura o reuniune şi au jefuit locaţia. O femeie a fost bătută.

''Autorul acestui atac Boyan Rassate este bine cunoscut pentru acţiunile şi declaraţiile sale la adresa LGBT; în prezent este candidat la preşedinţia Bulgariei'', a denunţat pe Twitter fundaţia Bilitis care se ocupă de centru.

Procurorul a considerat că au fost strânse suficiente probe pentru a-l inculpa pentru ''huliganism'' şi ''tulburarea ordinii publice'', potrivit unui comunicat, care, însă, l-a identificat pe Boyan Rassate doar după iniţialele sale.

Activistă LGBT din Bulgaria: Candidatul la prezidențiale a lovit o femeie în față

Veneta Limberova (activistă LGBTI și presedinte al Youth LGBT Organization Deystvie): Sâmbătă seară, a avut loc un eveniment organizat de comunitatea LGBT din Sofia la Rainbow Hub. La scurt timp de la debutul evenimentului, o persoană a vrut să participe la aceste discuții. Organizatorii au deschis ușa, iar 10 persoane au dat buzna înăuntru. Oamenii au început să vandalizeze spațiul. O femeie a încercat să vorbească cu ei, să îi oprească și a fost lovită în față. În nu mai mult de două minute, întregul spațiu a fost vandalizat.

Reporter: Ce ne puteți spune despre Boyan Rassate, unul dintre cei care au atacat Rainbow Hub, care este de fapt un candidat la alegerile prezidențiale din Bulgaria?

VL: Într-adevăr, el este un candidat la alegerile prezidențiale. Chiar el este cel care a lovit-o în față pe acea femeie care a încercat să aplaneze lucrurile. El este o personalitate publică, așa că a fost rapid recunoscut de toți cei prezenți. El beneficiază de imunitate, fiind candidat la alegerile prezidențiale.

R: A fost acuzat, i-a fost ridicată imunitatea?

VL: Am organizat un protest la care au participat aproximativ 500 de persoane. La scurt timp, autoritățile au anunțat că Boyan Rassate va fi investigat. Ar urma să fie acuzat pentru aceste violențe.

R: 10 state au condamnat aceste violențe și s-au poziționat alături de comunitatea LGBT din Bulgaria...

VL: Așa este. Am primit multe suport din partea acestora ambasade. Dar pentru prima dată am primit suport și din partea partidelor politice. Vocile din această zonă sunt împotriva comunității LGBT, dar de această dată patru oameni politici au ieșit în față și și-au declarat suportul pentru comunitatea LGBT. Unul dintre ei a făcut chiar a dat o donație pentru reabilitarea spațiului distrus

R: Care este situația comunității LGBT în Bulgaria, este acceptată, sunt violențe împotriva ei?

VL: Din câte știu, situația comunității LGBT este asemănătoare în Bulgaria și în România. Nu există o legislație care să protejeze comunitatea LGBTt în afara celei care reglementează discriminarea. În ultima perioadă, am simțit totuși un suport mai mare din partea societății pentru comunitatea noastră. Oamenii au început să trăiască în parteneriat în mod deschis în societate. Odată cu acest sprijin pe care îl am simțit din partea a partidelor politice, sperăm să existe și modificări legislative care să aducă o protejare mai mare a comunității LGBT.

Ascultă:

 
Veneta Limberova (activistă LGBTI și presedinte al Youth LGBT Organization Deystvie), despre atacul asupra Rainbow Hub